mateja logar, janez poklukar Svet24.si

Najprej sledi nočno zapiranje lokalov? To so ...

zdravko pocivalsek bobo (3) Svet24.si

Minister Počivalšek je omenil "lockdown"

alenka bratusek bobo Svet24.si

Poslanci spregovorili o sanaciji bank in se ob tem...

le pen jansa tw Reporter.si

Janša se je srečal s »sovražnico EU« Marine ...

20200330-00997910 Necenzurirano

Matoz in Snežič skupaj po zemljišča na Obali

Dražen Zečić in Marko Škugor intervju Sašo Radej Odkrito.si

Marko Škugor nam NI povedal RESNICE!

doncic re 1 Ekipa24.si

AKCIJA VEČERA! Dončić podal sebi, nato ...

Magazin

"Kontroverzno in perverzno": Princi cerkve ogorčeni zaradi McDonaldsa v Vatikanu

Deli na:
"Kontroverzno in perverzno": Princi cerkve ogorčeni zaradi McDonaldsa v Vatikanu

Foto: Getty Images

Ameriška veriga hitre prehrane McDonalds namerava ob Trgu svetega Petra v Vatikanu odpreti svojo restavracijo, čemur pa ostro nasprotujejo kardinali. Najbolj ogorčena nad "McVatikanom" je skupina kardinalov, t.i. princev cerkve, ki živijo tik ob predvideni lokaciji restavracije. Menijo, da bi skazila arhitekturno tradicijo prostora.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, skupina kardinalov, ki so znani po rdečih pokrivalih, živi nad prostori, kjer namerava ameriški velikan odpreti svojo restavracijo hitre prehrane. V njihovem imenu je za časnik La Republica spregovoril Elio Sgreccia, ki je načrt McDonaldsa označil za kontroverznega in perverznega.

Kot je dodal, odprtje restavracije v bližini bazilike svetega Petra ni niti najmanj spoštljivo do tradicije in arhitekturne zasnove prostora. Sgreccia sicer ne živi v stavbi.

Po poročanju AFP je eden izmed ogorčenih kardinalov pisal celo papežu Frančišku in ga pozval k posredovanju. McDonalds naj bi v vatikansko blagajno vsak mesec prispeval 30.000 evrov, a kot opozarja La Repubblica, tudi precej hrupa in vonja po hamburgerjih.

Kot je za AFP povedal vodja odbora za zaščito zgodovinskega okrožja Borgo Moreno Prosperi, bi bilo odprtje McDonaldsa nov udarec za lokacijo, ki vsako leto pritegne množice turistov. Kot je dejal, je območje v zadnjih nekaj letih izgubilo identiteto, kar je pripisal porastu nezakonitih stojnic s spominki ter manjšim trgovinam v okolici.

Nekateri člani omenjenega odbora so medtem potezo, s katero bi po njihovem mnenju na že tako rizično lokacijo za morebitne teroristične napade spravili še več ljudi, označili za norost, še poroča AFP.

Loading...