Foto1 Svet24.si

Pomurski policisti iščejo ukraden traktor

Ariana Grande Svet24.si

Ariana Grande spregovorila o nasilju na ...

tomaž-ročnik Necenzurirano

Enemu najbogatejših Slovencev rubijo vilo na Krku

brecelj golob vlada Reporter.si

Erik Brecelj še ni obupal nad Golobom, ki mu je ...

Luka Dončić, Mirjam Poterbin Ekipa24.si

Ste jo videli? Dončićeva mama na parketu v ...

Videti je, kot bi speča deklica odpirala oči Odkrito.si

Mrtva deklica, ki mežika ...

ilicic boks Ekipa24.si

Bi lahko zamenjal kariero? Iličić pokazal nekaj ...

Magazin

Končno: Primož Roglič oblekel rumeno majico

Deli na:
Končno: Primož Roglič oblekel rumeno majico

Primož Roglič - Foto: Profimedia

Slovenski kolesar Primož Roglič (Bora-hansgrohe) je zmagovalec šeste etape kriterija po Dofineji. Z zmago na zahtevni gorski preizkušnji od Hauterivesa do Le Collet d'Allevarda je slovenski kolesar tudi prevzel skupno vodstvo, saj je doslej vodilni Belgijec Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step) zaostal 42 sekund.

Tako Roglič kot Evenepoel sta bila vpletena v četrtkov množični padec, a sta jo odnesla brez hujših posledic.

Danes je bolje nastopil slovenski zvezdnik, ki je ob koncu etape lovil in ujel ubežnike, potem pa nekaj sto metrov pred ciljem potegnil in se znebil še zadnjih tekmecev.

Evenepoel v zasledovalni skupini in ob koncu tudi s samostojnim poskusom zmanjševanja razlike ni mogel slediti njegovemu ritmu. Pred etapo je imel 33 sekund naskoka, a je zdaj v seštevku drugi.

V začetnem delu etape sta Rogličeva in Evenepoelova ekipa pustili ubežnikom prosto pot. Skupina si je nabrala že precejšen naskok, a se je ta začel topiti kakšnih 20 kilometrov pred ciljem.

Na zadnjem vzponu, dolgem 11,2 km s povprečnim naklonom 8,1 %, je bilo hitro jasno, da bo ubežnikom težko uspelo. V ospredju je kmalu ostal samo še domačin Romain Gregoire, toda med tistimi, ki so ga ujeli, je bil tudi sotekmovalec Rogliča v nemški ekipi, Rus Aleksander Vlasov. Prav on je imel veliko zaslug, da se je napad Rogliča nazadnje uspešno končal.

Slovenski kolesar je bil štiri kilometre pred koncem v skupinici med vodilnim in skupino z rumeno majico, kjer sprva Evenepoel ni odgovarjal na dogajanje pred seboj. A Roglič je pospeševal, se oddaljeval od Evenepoela in hkrati lovil Vlasova ter Italijana Giulija Ciccioneja (Lidl-trek).Kilometer pred koncem so bili ti trije že skupaj, potem pa je 300 metrov pred ciljem Roglič lahkotno skočil naprej. Prehitel je moštvenega sotekmovalca in Italijana ter brez večjih težav slavil ter z dvignjenimi rokami prečkal ciljno črto za drugo etapno zmago v sezoni.

Na koncu je imel tri sekunde naskoka pred Italijanom, Vlasov je kot tretji zaostal 11 sekund. V ozadju je Evenepoel še skušal rešiti majico vodilnega in se v zadnjem kilometru odlepil od skupine, toda razlika je bila prevelika. Sam je na cilj prišel kot osmi z 42 sekundami zaostanka, to pa je pomenilo, da bo moral majico vodilnega predati slovenskemu tekmecu.

V seštevku zdaj Belgijec zaostaja 19 sekund, tretji je Američan Matteo Jorgenson iz ekipe Visma-Lease a Bike z minuto zaostanka.

"Rama ni povsem v redu, z roko, recimo, ne morem seči v žep in sem moral celotno etapo voziti takole. Noge so pa v redu, ne morem se pritoževati," je v prvi izjavi za prireditelje o zmagi dejal Roglič.

"Končno sem zmagal, trajalo je nekaj časa. Fantje so res odlično delali, že v drugi etapi smo bili blizu, včeraj smo bili vsi na tleh, ampak smo se pobrali. Danes je bila izjemna predstava, prav uživali smo," je še pohvalil svoje sotekmovalce v ekipi. Zaželel si je, da bi do konca dirke predvsem ostal na kolesu, kar pa bo več, bo pa bonus, je dejal novi nosilec rumene majice.

V soboto bo na vrsti predzadnja etapa od Albertvilla do Samoensa, dolga 155 km.