Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Ko te na zasneženi cesti prehiti tajni agent z licenco za hlajenje

Deli na:
Ko te na zasneženi cesti prehiti tajni agent z licenco za hlajenje

Foto: RK

Biti del snežne službe je sila nehvaležno delo. Pri nas sicer zadnji dve leti za delavce, ki skrbijo za to, da so ceste normalno prevozne in varne, ni bilo prevelikih presenečenj, v preteklosti pa se je, roko na srce, kljub pregovorni pripravljenosti Darsa in drugih služb, ki plužijo naše ceste mnogokrat pripetilo, da so imeli udeleženci v prometu marsikatero vulgarno in nedostojno ime, ki se največkrat začne na črki p ali k.

Pri čemer vozniki snežnih plugov in drugih vozil, s katerimi odstranjujejo sneg s cest in  posipavajo sol, pesek ali pa škropijo s posebno tekočino, ki preprečuje poledico in posledično zdrse, niso nič krivi za stanje na cestah, saj njihov odhod na teren določa zakon. K nejevolji in nedostojnim vzdevkom za delavce na cestah, ki so čistili ceste so bržčas pripomogla tudi suhoparna birokratska pojasnila pristojnih služb, ki skrbijo za to, da so ceste splužene in prevozne. Seveda so bili tudi predstavniki Darsa, ki skrbi za naše avtoceste, direkcije za infrastrukturo, ki podeljuje koncesije za pluženje regionalnih in glavnih cest ter občin pod katerimi so posamezniki, ki urejajo lokalne ceste in javne poti deležni nič kaj laskavih vzdevkov, ki se prav tako v večini primerov začnejo na črki p in k.

Pravzaprav je približno po vseh državah, kjer se ljudje srečujejo z zasneženimi cestami, isto, le vzdevki se začnejo z drugimi črkami, čeprav po večini v prevodu pomenijo isto. Nemčija je izjema, tam vozniki natanko vedo, koliko zvoženega snega mora biti na cestah, preden nanje zapeljejo plugi.

Med zaničevanjem in zvezdo


Na Škotskem je bilo isto kot pri nas, nedostojna imena, s katerimi so vozniki stresali jezo na nič krive cestne delavce. Leta 2006 pa so se pristojne službe odločile za zanimiv natečaj. Njihova »direkcija za ceste« je razpisala natečaj med osnovnimi šolami, na katerem so osnovnošolci predlagali zanimiva imena za snežne pluge in vozila zimske službe. Škotsko ministrstvo za promet pa je izbralo najboljše predloge in poimenovalo vozila z domislicami osnovnošolcev.

Še posebej zanimivo je vse skupaj postalo leta 2016, ko so zagnali aplikacijo za sledenje plugov. Na aplikaciji je tako mogoče spremljati, kako cesto plužita Luke Snowalker in Darth Spreader v prevodu Luka Snegohodec in Darth Trosec. Imeni so otroci pobrali po junakih filmske sage Vojna Zvezd, kjer sta bila v prvi trilogiji glavna lika Luke Skywalker in Darth Vader. Eden od več kot stotih 32 tonskih tovornih vozil za pluženje in posipavanje se imenuje Snowball ali Snežna kepa, imajo tudi Saltya oziroma Slanca, Slanika. Glede na to, da nedavno preminuli škotski filmski igralec Sean Connery kot prvi upodobil britanskega vohuna Jamesa Bonda in vlogo ponovil kar sedemkrat, je nekaj vozil dobilo imena izpeljana iz filmov o tajnem agentu 007. Po ulicah Glasgowa je tako mogoče zaslediti plug z imenom License to Chill kar v slovenščini pomeni dovoljenje za hlajenje. Idejo za ime pa je osnovnošolec dobil pri bondiadi Licence to Kill (dovoljenje za ubijanje). Prav tako bo cesta varna, ko je na njej For your ice only ( samo za tvoj led), film o Bondu pa nosi naslov For your eyes only (samo za tvoje oči).

Srečno snegec

Vozila snežne službe so s simpatičnimi imeni postala zvezde družbenih omrežij. Ljudje se po besedah voznikov vedno nasmehnejo, ko jih vidijo in če vidiš 32 tonskega velikana s plugom natovorjenega z mešanico soli in peska je to tema dneva. Imena so se prijela, ljudem so zabavna in tudi če kako minuto zamudijo z delom jim vozniki ne zamerijo, kaj šele, da bi jih zmerjali z nedostojnim izrazoslovjem, ki se začne na Otoku pogosto na črko f ali c.

Prav zanimivo bi bilo videti odziv slovenskih voznikov, če bi se cijazili za plugom z imenom Babica gre na sneg, Ne čakaj na sol, Ne joči snegec ali če bi čakali, da delo opravi Sneganec, ali Srečno snegec.