mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Klavrn turistični december v prestolnici: hoteli komaj 30.odstotno zasedeni

Deli na:
Klavrn turistični december v prestolnici: hoteli komaj 30.odstotno zasedeni

Hotel Union v Ljubljani - Foto: Reporter

Ljubljanski turistični delavci zaključujejo še eno težko leto. V prestolnico ob koncu leta obiskovalce vabi le omejeno število sejemskih stojnic, saj so stojnice s hrano in pijačo z vladnim odlokom prepovedane. Prav tako ne bo silvestrovanja. Hotelirji medtem poročajo o nizki zasedenosti sob.

"Z zasedenostjo naših hotelov v decembru nismo zadovoljni. Decembrska zasedenost v ljubljanskih hotelih je letos namreč 30-odstotna, kar je v primerjavi z 90-odstotno zasedenostjo, ki je bila v tem času pred pojavom covida-19, malo," so za STA navedli v skupini Union Hotels Collection. Tudi za januar v Ljubljani zaenkrat ne kaže nič bolje.

Marsikateri hotel sicer na silvestrovo pripravlja silvestrsko večerjo. Skupina Union Hotels Collection jo bo za svoje in zunanje goste postregla v Unionski dvorani. "Glede na trenutne rezervacije pričakujemo več tujih gostov (približno 70 odstotkov) in rezervacije v zadnjem trenutku," so navedli. Zatrdili so, da bo večerja potekala v skladu z navodili pristojnih organov ter varno za goste in zaposlene.


Sicer je turistično leto, ki se izteka, v Ljubljani boljše od lanskega, a še naprej krepko pod letom 2019. V prvih 11 mesecih so v prestolnici po podatkih državnega statističnega urada našteli nekaj manj kot 378.350 prihodov turistov in nekaj več kot 788.000 njihovih prenočitev. To pomeni 50-odstotno rast prihodov in 48-odstotno povečanje števila prenočitev glede na prvih 11 mesecev lanskega leta, a hkrati še vedno 64 odstotkov manj prihodov in 62 odstotkov manj prenočitev kot v tem obdobju v predkoronskem letu 2019. Močan je predvsem upad tujih gostov, pojasnjujejo na Turizmu Ljubljana.

Tudi za december podatki najverjetneje ne bodo ugodni. Vlada je namreč v luči epidemije covida-19 z odlokom prepovedala strežbo hrane in pijače na tradicionalnih decembrskih sejemskih stojnicah, ki so v središče običajno privabile večje število ljudi. Odprte ostajajo stojnice z izdelki.

Silvestrovanja na prostem letos v skladu z aktualnimi odloki vlade prav tako ne bo. Bo pa konec leta v prestolnici zaznamoval ekološki ognjemet z Ljubljanskega gradu.