Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Klasika Beatlov Abbey Road po 50 letih spet na vrhu britanske lestvice

Deli na:
Klasika Beatlov Abbey Road po 50 letih spet na vrhu britanske lestvice

Beatli na slavni naslovnici albuma Abbey Road. - Foto: arhiv Reporterja

Klasični album skupine The Beatles Abbey Road je pol stoletja po izidu spet postal številka ena v Veliki Britaniji. Zadnji studijski album zasedbe s prepoznavno naslovnico, na kateri člani pri zebri prečkajo cesto, je izšel septembra 1969, šest dni po tistem, ko je John Lennon kolegom povedal, da jih zapušča, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Plošča je bila pred pol stoletja 17 tednov najbolje prodajani album v Veliki Britaniji, v petek pa je posebna jubilejna izdaja ob 50-letnici, na kateri je tudi še neslišani material, spet zavzela vrh lestvice.

"Težko je verjeti, da se Abbey Road po vseh teh letih še vedno drži. Vendar pa je prekleto dober album," je tvitnil član skupine Paul McCartney.

Z 49 leti in 252 dnevi, odkar je bila nazadnje na vrhu lestvice, je plošča zabeležila največji premor med številkama ena v Veliki Britaniji. Ta rekord je slavna četverica pred tem držala s ploščo Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band, ki jo je revija Rolling Stone imenovala za najboljši album vseh časov. Njena jubilejna izdaja pred dvema letoma se je na vrh lestvice znova uvrstila po 49 letih in 125 dnevih.

Na stotine oboževalcev je avgusta zavzelo ulico pred studiem Abbey Road v Londonu, da bi proslavili pet desetletij, odkar so člane Beatlov fotografirali na prehodu za pešce. Fotografija Lennona, ki vodi Ringa Starra, McCartneyja in Georgea Harrisona čez cesto, je postala klasika, ko se je pojavila na ovitku plošče Abbey Road, in sicer brez imena skupine.

Vinilna plošča, na kateri so uspešnice, kot sta Come Together in Here Comes the Sun, je bila v tem tednu prav tako najbolje prodajana. V tem formatu so prodali okoli 9000 izvodov, še poroča AFP.