Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Kitajci so zgroženi: Slavni kitajski zid prenavljajo z betonom

Deli na:
Kitajci so zgroženi: Slavni kitajski zid prenavljajo z betonom

Foto: Getty Images

Precej Kitajcev se je na družbenih omrežjih razpisalo o po njihovem mnenju nemogočem restavratorskem posegu, s katerim je kitajska vlada želela zaščititi del 700 let starega kitajskega zidu. Osem kilometrov dolg del zidu, ki je slovel kot najlepši, divji in nerestavriran, ki je nastal v času dinastije Ming, je zdaj pokrit z betonom.

Na kitajskih družbenih omrežjih ne manjka slik o prenovljenem delu zidu in komentarjev, kot so: "kot bi zid restavrirali ljudje brez osnovne šole," "če je to končni rezultat, lahko zid pošljete kar v zrak", "kako brutalen poseg v spomenik naših prednikov", zakaj ne skazimo še Prepovedanega mesta v Pekingu?".

Celo načelnik kitajske province Liaoning, kjer se nahaja del obnovljenega zidu, je v izjavi za nacionalno televizijo CCTV dejal, da je poseg res grd.

Kitajski zid je poškodovan na več koncih. Prvi deli Kitajskega zidu so bili zgrajeni pred več kot 2000 leti, obnovili in podaljšali pa so ga v času dinastije Ming (1368-1644) spričo grožnje vdorov plemen s severa.

Zid se razteza na razdalji od 9000 do 21.000 kilometrov, odvisno od tega, ali se upoštevajo tudi manjkajoči deli. Tem je med drugim botrovala tudi kraja kamnov za gradnjo hiš. Tovrstno početje je danes kaznivo, piše francoska agencija AFP.

Poseg za pričujoči del je bil naročen leta 2012 z namenom, da se preprečijo nadaljnje poškodbe in škoda, ki bi nastala zaradi poplav, so v odgovor na izjave ogorčenih Kitajcev zapisali v državni službi za varovanje kulturne dediščine. Vlada je sicer obljubila, da bo izvedla preiskavo in kaznovala izvajalce za njihove morebitne napake.