državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

robert golob vecer rb Reporter.si

Trojni strel v koleno za Gibanje Svoboda ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

matija-rupel Njena.si

Skrito v raju: Igralec na odru gol kot glista

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Kdo bo prvi državni prvak v Sekirometu?

Deli na:
Kdo bo prvi državni prvak v Sekirometu?

Prav vsak se je želel pomeriti v zabavnem sekirometu! - Foto: Event24

Upravljavci sob pobega Enigmarium in skupina Orehov gaj bodo danes v Centru Axe Throwing Europe v Ljubljani gostili prvo državno prvenstvo v metu sekire. Kot so sporočili, se bo na njem pomerilo 16 najboljših iz serije sedmih kvalifikacijskih turnirjev zimske lige, danes pa bo jasno, kdo bo postal prvi slovenski prvak v tej zanimivi disciplini.

Organizatorji so pojasnili, da je igra podobna pikadu, le da poteka s sekirami. Že preskušenemu konceptu so dodali slovensko znanje s področja igrifikacije, ga začinili s ščepcem tradicije in oblikovali nekaj povsem usekanega, novega in norega, to pa po njihovem mnenju najbolje združuje skovanka Sekiromet.

Zabavno igro, ki je povsem obnorela Kanado in Ameriko in jo je odslej mogoče preskusiti tudi v enem največjih evropskih centrov v bližini ljubljanskega trgovskega centra BTC, lahko do 100 igralcev hkrati igra na 12 tarč. Igra za začetnike poteka pod vodstvom izkušenih inštruktorjev, ki v uro in pol dolgem programu z vodenimi zabavnimi igrami poskrbijo za nepozabno in varno dogodivščino.



Kot so še poudarili pobudniki tekmovanja, je sekira prababica vseh orodij in orožij z ročajem oziroma eno prvih prazgodovinskih orodij. Sprva je bila kamnita, kasneje bronasta ali železna. Z metanjem so začeli že Franki v 5. stoletju, ki so opremljeni s sekirami odhajali v bitke. V športni namen so jih začeli uporabljati Kelti, popularnost metanja pa v nordijskih krajih ohranjajo še danes.

V modernem obdobju je met sekire najprej postal zabava kanadskih in severno ameriških gozdarjev, kjer so ga razvili v sodoben šport, ki ga danes poznajo že v več kot 50 državah sveta. Najbolj razširjena je tekmovalna športna liga WATL (World Axe Throwing League), katere član je tudi Axe Throwing Europe, ki je svoja vrata odprl prav v Sloveniji, zeleni deželi gozdov, z dolgo gozdarsko tradicijo, so pojasnili organizatorji.