Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Kar ne uspe našim nogometašem, uspe sodnikom: Skomina v četrtfinalu Eura 2016

Deli na:
Kar ne uspe našim nogometašem, uspe sodnikom: Skomina v četrtfinalu Eura 2016

Foto: Bobo

Najboljši slovenski nogometni sodnik Damir Skomina je izpolnil pričakovanja Evropske nogometne zveze (Uefa) in bo glavni sodnik na četrtfinalni tekmi evropskega nogometnega prvenstva med Walesom in Belgijo. To bo njegovo drugo četrtfinale na prvenstvih stare celine in četrta tekma na Euru v Franciji v vlogi glavnega delivca pravice.

Če se že Slovenija s svojo nogometno reprezentanco ni uvrstila na evropsko prvenstvo v Franciji, pa se je Koprčan, ki bo avgusta dopolnil 40 let, prebil vse do četrtfinala. Tudi njegovi pomočniki v četrtfinalu letošnjega EP v Franciji na stadionu Stade Pierre Mauroy v Lillu bodo Slovenci Jure Praprotnik, Rubert Vukan, Matej Jug in Slavko Vinčić. Tekma bo v petek z začetkom ob 21. uri v Lillu.

Najboljši slovenski sodnik je na tokratnem prvenstvu stare celine sodil na dveh obračunih v predtekmovanju, pravico je delil na tekmi Rusija - Slovaška ter na tekmi Švica - Francija. V osmini finala pa je bil glavni sodnik na tekmi v Nici, ko je Islandija z 2:1 izločila favorizirano Anglijo. Letos maja je sodil povratni obračun Reala Madrida in Manchester Cityja v polfinalu lige prvakov, nato pa je bil tudi glavni sodnik na zadnjem večnem slovenskem nogometnem derbiju v sezoni med ljubljansko Olimpijo in Mariborom v 33. krogu Prve lige Telekom Slovenije.

Slovenski nogometni sodnik bo še drugič sodil v četrtfinalu evropskega nogometnega prvenstva. Skomina se je izkazal že na prejšnjem evropskem prvenstvu na Poljskem in v Ukrajini leta 2012, ko je bil v skupinskem delu tekmovanja glavni sodnik na obračunu Danska - Nizozemska in Švedska - Anglija. Slovenska sodniška zasedba s Skomino na čelu pa je nato delila pravico tudi na četrtfinalnem obračunu Grčija - Nemčija, ki ga je s 4:2 dobila slednja in se uvrstila v finale.

Skomina tako ne bo delil usode z angleškimi nogometnimi reprezentanti, ki jih je v osmini finala na tekmi v Nici izločila Islandija. Glavni sodnik na tekmi je bil prav Slovenec, ki je v tem dvoboju dosodil kazenski strel že v 4. minuti tekme. Dosojena najstrožja kazen ni sprožila polemik, enotna ocena poznavalcev pa je bila, da se je Skomina odločil pravilno.

Skomina je bil tudi četrti sodnik na Euru 2008. Na tekmi med Nemčijo in Avstrijo je skupaj z glavnim sodnikom Špancem Mejutom Gonzalezom zaradi stalnega pritoževanja oba selektorja Nemca Joachima Löwa in Avstrijca Josefa Hickersbergerja poslal na tribuno.

Prvo tekmo v slovenski ligi je sodil leta 2000, mednarodni sodnik pa je od leta 2003. V tako imenovano elitno skupino sodnikov so ga uvrstili v sezoni 2009/10. Poleti leta 2007 je bil eden izmed šestih glavnih sodnikov na evropskem prvenstvu do 21 let, kjer je sodil tudi finale med Nizozemsko in Srbijo. Leta 2008 je sodil šestnajstino finala pokala Uefe, leta 2011 pa osmino finala lige prvakov.

Leta 2008 je Skomina sodil tudi na olimpijskih igrah v Pekingu, dve leti pozneje pa je bil na širšem seznamu sodnikov za SP v Južnoafriški republiki, a na koncu ostal brez njega. Za SP 2014 je bil spet (zgolj) na širšem seznamu.

V minuli sezoni lige prvakov je v skupinskem delu sodil tekme Manchester City - Juventus, Borussia Mönchengladbach - Sevilla in Dinamo Kijev - Chelsea, v osmini finala povratno tekmo Wolfsburga in Genta.

Na povratni tekmi polfinala lige prvakov med Realom Madridom in Manchester Cityjem je za nekaj sočnosti poskrbel hrvaški nogometni reprezentant. Luka Modrić je na tekmi, ki jo je sicer z 1:0 dobil njegov Real in se uvrstil v finale, po nedosojenem prekršku nad Cristianom Ronaldom Skomini "opsoval njegovo slovensko mater". Skomina se na provokacijo ni odzval. Po nekaj dneh se je Modrić opravičil za žaljivo obnašanje.

Skomina je v evropski ligi med drugim sodil polfinale med Villarrealom in Liverpoolom ter četrtfinale med Sevillo in Athleticom Bilbaom.