mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

matjaž-štraus Njena.si

Delovna akcija: Mojster Matjaž srečen v objemu ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Zgodovina se ponavlja: Slovenija za Euro znova proti Ukrajini

Deli na:
Zgodovina se ponavlja: Slovenija za Euro znova proti Ukrajini

Foto: Reuters

Slovenska nogometna reprezentanca se bo v dodatnih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2016 pomerila z Ukrajino. Tako je določil današnji žreb na sedežu Evropske nogometne zveze v Nyonu. Slovenci bodo prvo tekmo igrali v gosteh, drugo pa pred domačimi navijači. Slovenci so v dodatnih kvalifikacijah že igrali z Ukrajino, in sicer za EP 2000.

Takrat, leta 1999, so Slovenci na EP v Belgijo in na Nizozemsko napredovali s skupnim izidom 3:2. V Ljubljani je Ukrajince v vodstvo povedel Andrej Ševčenko v 33. minuti, Zlatko Zahović je izenačil v 53. minuti, zmagoviti zadetek pa je s skoraj polovice igrišča dosegel Milenko Aćimović v 84. minuti. Dmitro Parfjonov in Andrej Gusin sta bila izključena pri Ukrajincih. Na povratni tekmi v Kijevu je Sergej Rebrov domačim prinesel vodstvo v 68. minuti, odločilni gol pa je dosegel Miran Pavlin deset minut pozneje.

Ob teh dveh tekmah so se Slovenci in Ukrajinci pomerili še v kvalifikacijah za EP 1996, V Kijevu je bilo 0:0, v Ljubljani pa 3:2 za Slovence.

Ukrajinci so sicer v kvalifikacijah za EP 2016 igrali v skupini C, kjer so zasedli tretje mesto za Španijo in Slovaško, prehiteli pa so Belorusijo, Luksemburg in Makedonijo. Skupaj so dosegli šest zmag, neodločen izid in tri poraze. Slednje so doživeli proti Slovakom doma ter proti Špancem doma in v gosteh.

Dosegli so 14 zadetkov, prejeli pa le štiri. S štirimi goli je bil najboljši ukrajinski strelec Andrej Jarmolenko, član kijevskega Dinama. Ob njem imajo Ukrajinci kar nekaj uveljavljenih nogometašev, prvo ime je Jevgen Konopljanka, vezist Seville.

Slovenija je v skupini E prav tako končala na tretjem mestu, pred njo sta končali Anglija in Švica, za njo pa Estonija, Litva in San Marino. Slovenci so dosegli pet zmag, neodločen izid in štiri poraze, te proti Estoniji, Švici in dva proti Angliji. Dosegli so 18 zadetkov, prejeli pa 11. Najboljši strelec je bil Milivoje Novaković s šestimi goli.

Drugi par dodatnih kvalifikacij je Švedska - Danska, tretji BiH - Irska, četrti pa Norveška - Madžarska.

Dodatne kvalifikacije, v katerih bo vsaka ekipa igrala tekmo doma in v gosteh, bodo med 12. in 17. novembrom.