Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

plimovanje, piran, obala, morje, poplava-2023 Svet24.si

V Sloveniji je povprečen občan zadolžen za 629 ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

Kanyne West, Harry in P Odkrito.si

Harry v pedofilski mreži P. Diddyja??!!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Kanadski vojaki bi streljali "Bosance", Bošnjaki so ogorčeni zaradi "ponižanja in žalitve"

Deli na:
Kanadski vojaki bi streljali "Bosance", Bošnjaki so ogorčeni zaradi "ponižanja in žalitve"

Foto: Reuters

Bošnjaki v Severni Ameriki so danes izrazili oster protest proti Kanadi, ker je kanadska vojska nekatere svoje tarče za urjenje poimenovala za "Bosance". Novica je prišla na dan, ko so kanadski mediji objavili, da bo kanadska vojska urila britanske vojake, ki bodo vadili na tarčah v obliki borca z orožjem, poimenovanih Bosanec in Somalec.

"To je ponižanje in žalitev za več kot 30.000 kanadskih Bošnjakov, ki so prišli v Kanado kot žrtve agresije na Bosno in Hercegovino in genocida nad njenimi prebivalci, še posebej nad Bošnjaki," sta v pismu kanadskemu obrambnemu ministru Jasonu Kenneyju opozorila Kongres Bošnjakov Severne Amerike in Institut za preučevanje genocida, ki združujeta Bošnjake v Severni Ameriki.

Združenji sta opozorili, da bo letos 20. obletnica genocida v Srebrenici, zaradi česar preživele žrtve tega največjega zločina v Evropi po koncu druge svetovne vojne "še toliko bolj boli strašno ponižanje njihove nacionalne identitete, da se naziv Bosanec uporablja za vojaško tarčo", poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Kanadska vojska je sicer takoj spremenila nazive tarč, potem ko so mediji razkrili, da uporablja nazive Bosanec in Somalec. So pa zadržali kratici BM in SM, kar je pravzaprav okrajšava za bosanski moški in somalijski moški. Prvi ima v roki brzostrelko, drugi pa metalec protioklepnih izstrelkov.