Revija Reporter
Magazin

Kajakašici Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman srebrni na svetovnem prvenstvu

STA

24. avg. 2019 6:00

Deli na:

Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman.

Facebook/Nina Jelenc

Slovenski kajakašici Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta na svetovnem prvenstvu v Szegedu na 200 metrov osvojili srebrno kolajno. Za dobre pol sekunde sta zaostali za beloruskim čolnom.

Slovenki, ki sta bili v tej disciplini letos še neporaženi, sta nekoliko zamudili na startu, nato pa sta se vendarle prebili do drugega mesta in druge skupne kolajne na svetovnih prvenstvih.

Za Ponomarenko Janićevo, četrto z olimpijskih iger v Riu, je to že peta kolajna na svetovnih prvenstvih. Na prvenstvu leta 2017 v Račicah sta osvojili bronasto kolajno.

Disciplina 200 metrov sicer ni olimpijska, za Slovenki bo tako še pomembnejši sobotni nastop v finalu na 500 metrov, kjer si bosta poskušali zagotoviti olimpijsko normo za Tokio. Za to bi jima zadostovalo šesto mesto, v finale pa sta se uvrstili z najboljšim časom v polfinalu.

Poleg srebrnih kajakašic so se včeraj na tekmovališče podali še trije slovenski predstavniki. Vid Debeljak je veslal v polfinalu 200-metrske razdalje in se s četrtim časom skupine uvrstil v finale B. V tej skupini je bil najhitrejši Srb Strahinja Stefanović, drugi je bil Litovec Arturas Seja, tretji pa Bolgar Kristian Dushev.

Do finala B je ob koncu tekmovalnega dne priveslal tudi Jošt Zakrajšek, ki je nastopil v polfinalu na 1000 metrov. V svoji skupini je bil šesti.

Že v jutranjem delu tekmovanja pa je v kvalifikacijah kajakašic na 500 metrov veslala in nastop končala debitantka na članskem prvenstvu Mia Medved, ki je nastopila v zelo močni skupini, kjer so prva tri mesta osvojile Francozinja Manon Hostens, Slovakinja Ivana Mladkova in Nemka Conny Wassmuth.

V soboto bo v ospredju finale ženskih kajakaških dvojcev na 500 metrov, kjer bosta Ponomarenko Janićeva in Ostermanova lovili novo vrhunsko uvrstitev, pa tudi olimpijsko vozovnico, v finalih B pa bosta nastopila Jošt Zakrajšek in Vid Debeljak.