Revija Reporter
Magazin

Jože Bartolj: Slovenska razdeljenost ne izvira iz druge svetovne vojne. To je proces, ki je bistveno daljši.

Elvira Miše Miklavčič

17. sep. 2019 11:23 Osveženo: 11:28 / 17. 9. 2019

Deli na:

Slikar Jože Bartolj.

Primož Lavre

Kdo je človek? Zakaj človek? Kdo smo? Kam gremo? Vse to so vprašanja, ki si jih pri svojem ustvarjanju zastavlja slikar Jože Bartolj in nanje skuša odgovarjati v svojih delih. Danes z drugimi izkušnjami, morda nekoliko drugače kot pred tridesetimi leti, a kljub temu na svoj prepoznavni likovni način. Tudi sicer v ustvarjanju ostaja zvest sam sebi, v celotnem delovanju pa je zavezan resnici.

Jože Bartolj je rojen leta 1969 v Ljubljani. Posrednji šoli za oblikovanje in fotografijo se je vpisal na likovni oddelek ljubljanske pedagoške fakultete in diplomiral iz slikarstva pri prof. Zdenku Huzjanu s temo Križev pot kot likovni organizem. Poleg službe urednika za kulturo na Radiu Ognjišče se ukvarja tudi s slikarstvom. Zanima ga predvsem odnos barve, poteze, likovnih zakonitosti glede na občutenje trpljenja, bolečine, osamljenosti ... V svojem opusu se pogosto posveča sakralni umetnosti, pri čemer so prvine njegovega sloga zraščene s tradicijo najstarejših vplivov krščanskega umetniškega izročila. V zadnjem času ustvarja predvsem portrete z globoko duhovno vsebino. Živi in ustvarja v Ljubljani.

Slikar Jože Bartolj.

Primož Lavre

V nadaljevanju nekaj izjav Jožeta Bartolja iz intervjuja, ki je objavljen v tiskani izdaji Reporterja:

Justin Stanovnik se mi je zdel kot slovenski Mojzes, ki nas opozarja na del naše zgodovine, ki še ni predelana.

Moje mnenje je, da se kristjani v družbenem kontekstu na splošno premalo izpostavljamo.

Ljudem je treba omogočiti, da lahko povejo svojo zgodbo. To ne pomeni, da mi popravljamo zgodovino, temveč jo samo dopolnjujemo. Zgodovina je zaradi tega še vedno enaka, samo več vemo o njej.

Prepričan sem, da je sprava stvar vsakega posameznika. Težko si predstavljam, da bi se v Kočevskem rogu lahko v mojem imenu spravila predsednik Kučan in nadškof Šuštar.

Slovenska razdeljenost ne izvira iz druge svetovne vojne. To je proces, ki je bistveno daljši.

INTERVJU V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24