Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

pakiranje Njena.si

Celotnega pakiranja in selitve v oddaji ne vidite

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Joker Out v finalu Evrovizije!

Deli na:
Joker Out v finalu Evrovizije!

Odrski nastop naših predstavnikov Joker Out - Foto: Sarah Louise Bennett/EBU

Skupina Joker Out je s skladbo Carpe Diem Sloveniji na nocojšnjem drugem predizboru v Liverpoolu zagotovila vstopnico za sobotni finale tekmovanja za pesem Evrovizije. V finale so se uvrstili še predstavniki Albanije, Cipra, Estonije, Belgije, Avstrije, Litve, Poljske, Avstralije in Armenije.

Skupina Joker Out, ki jo sestavljajo Bojan Cvjetićanin (vokal), Kris Guštin in Jan Peteh (kitara), Nace Jordan (bas kitara) in Jure Maček (bobni), je nastopila kot deseta in požela precejšnje navdušenje pred občinstvom v dvorani.

Albaniji je uvrstitev v finale prinesla pevka Albina s pesmijo Duje. Na odru jo je spremljala njena družina Kelmendi, starša in sorojenci. Cipru je uvrstitev pripel 24-letni Andrew Lambrou s pesmijo Break a Broken Heart. Estonske barve pa je predstavljala pevka Alika, ki je pesem Bridges napisala skupaj z Wouterjem Hardyjem, soustvarjalcem pesmi Arcade, s katero je evrovizijsko občinstvo pred leti osvojil Nizozemec Duncan Laurence.

Belgijski predstavnik Gustaph je nastopil s pesmijo Because Of You. Na evrovizijskem odru je sicer kot spremljevalni pevec stal že v letih 2021 in 2018. Avstrijo sta zastopali Teya & Salena. Njuna pesem Who The Hell Is Edgar? ima satirično sporočilo, saj opozarja na to, da glasbena industrija ne ceni dovolj ženskih izvajalk in skladateljic. Litvo je zastopala pevka Monika Linkyte s pesmijo Stay.

Poljski je uvrstitev v finale prinesla 23-letna Blanka s pesmijo Solo. Avstralijo je zastopala petčlanska zasedba iz Pertha Voyager s pesmijo Promise. Armeniji pa je uvrstitev prinesla 21- letna Brunette s pesmijo Future Lover.

Brez uvrstitve na sobotni finalni večer se je nastop na Evroviziji v drugem predizboru končal za Gruzijo, Grčijo, Dansko, Romunijo, Islandijo in San Marino.


Izvajalci na letošnji Evroviziji prihajajo iz 37 držav, nocoj so nastopili predstavniki 16 držav.

Novost letošnje izvedbe Evrovizijskega tekmovanja je, da o finalistih odločajo izključno gledalci v državah, ki tekmujejo v posameznem polfinalu, s telefonskim oz. sms glasovanjem ter z glasovi, oddanimi v evrovizijski aplikaciji.

Na prvem predizboru v torek so se v evrovizijski finale uvrstili predstavniki Hrvaške, Moldavije, Švice, Finske, Češke, Izraela, Portugalske, Švedske, Srbije in Norveške.

Finale Evrovizije bo v soboto. Vanj se uvrsti po deset udeleženk iz obeh predizborov, samodejno pa so vanj uvrščeni že lanski zmagovalec (Ukrajina) in pet velikih: Nemčija, Italija, Francija, Španija in Združeno kraljestvo.

Prve minute nocojšnjega večera so bile posvečene torkovemu dogajanju, ko so glasovalci izbrali prvih deset finalistov. Pred razglasitvijo nocojšnjih rezultatov pa so se predstavili še izvajalci iz Združenega kraljestva, Španije in Ukrajine - Mae Muller, Blanca Paloma in TVORCHI, ki imajo zagotovljen nastop v finalu.

Zaradi ruskega napada na Ukrajino letošnje tekmovanje za pesem Evrovizije gosti Velika Britanija kot drugouvrščena država lanskega leta.