pirc musar bql Svet24.si

Tako je predsednica Pirc Musar zapela na koncertu ...

asfinag Svet24.si

Z avtoceste rešili izgubljeno mamo raco in devet ...

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

doncic Ekipa24.si

Luka Dončić po veliki zmagi: 'Počutim se ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

1714382871-006-cel-oli-240428-lv-1714382855842 Ekipa24.si

Celjani mislijo resno! Snubili Modrića in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Jernej Damjan o novoletni turneji: To je tako zoprno tekmovanje ...

Deli na:
Jernej Damjan o novoletni turneji: To je tako zoprno tekmovanje ...

Foto: Martin Metelko

Jernej Damjan je to zimo najboljši slovenski smučarski skakalec, skupno bo v svetovnem pokalu 66. novoletno turnejo štirih skakalnic, ki se bo s kvalifikacijami začela v petek v Oberstdorfu, pričakal na devetem mestu.

A sam poudarja, da gre za zelo specifično tekmovanje, njegov prvi cilj je, da se na vseh štirih postojankah prebije do točk.

"Moj prvi cilj je, da bi pridno zbiral točke in se prav na vsaki tekmi turneje uvrstil v finale. Čeprav sem že pred 13 leti prvič nastopil na turneji, mi do zdaj namreč to še ni uspelo. Seveda pa je moj cilj na vsaki tekmi uvrstitev med najboljšo deseterico," je uvodoma povedal 34-letni Ljubljančan in o svojih načrtih dejal: "Novoletna turneja je bila zame vedno tako specifična, da je težko kaj načrtovati. Včasih sem bil na treningih zanič, pa je bilo na tekmi super, drugič spet ravno obratno, ne vem ... Turneja je zame še vedno velika uganka in zato si nočem postavljati večjih ciljev."

Na zadnji postojanki svetovnega pokala v Engelbergu mu ni šlo po načrtih, a se je, kot pravi, odločil, da bo to prizorišče čim prej pozabil. "Kuusamo je moja precej bolj realna podoba kot Engelberg. Tam mi enostavno ni bilo všeč na novi smučini in za zdaj očitno tam še ne znam skočiti. Na treningih v Planici po vrnitvi iz Švice se je nato izkazalo, da sem se odločil pravilno, da sem tekmo pozabil, saj so moji skoki še vedno na visoki ravni, takšni, kot so bili prej. Še vedno izjemno uživam v skokih," je dejal Damjan o slabši predstavi v Švici in poudaril, da se na turnejo podaja sproščeno in z dobrimi občutki.

Poleg tega pa si je vse od sezone 2004/05, ko je prvič nastopil na turneji, nabral obilo izkušenj, za katere sam pravi, da so res dragocene: "Seveda so mi izkušnje v velik plus. Ko zdaj gledam nazaj, so vse tiste slabe izkušnje precej boljše za učenje kot pa dobre. Iz dobrih se ne naučiš veliko, iz slabih pa precej."



Tudi "knockout" sistem na izpadanje mu je zdaj bolj všeč, ko to zimo ni več skakalcev, ki imajo mesto na tekmi avtomatično zagotovljeno: "Bodimo iskreni, če dobro skačeš, je vseeno. Če si pa malo na meji uvrstitve, je pa malo zoprno, saj če se dva, trije najboljši odločijo izpustiti kvalifikacije, imaš hitro močne pare in tista 'luknja' za srečne poražence postane zelo majhna, kar pa se mi ne zdi pošteno. Letos mi je bolj vseeno, saj dobro skačem in vem, da sem se sposoben uvrstiti v finale, ne glede na nasprotnika, pa četudi kot srečni poraženec."

"No, le kakšnega Slovenca si ne želim v paru, da ga ne bi vrgel ven. Ali pa on mene," je v smehu dejal izkušeni skakalec in tudi sam za prvega favorita izpostavil Nemca Richarda Freitaga, nato pa v isti sapi dodal: "A glede na vso zgodovino novoletne turneje, je teh 11 dni premora med tekmami tako dolgih, da se lahko prav vse obrne."

Damjan je po vrnitvi iz Švice opravil nekaj dni treningov, nato pa izpustil državno prvenstvo v Planici in si vzel nekaj dni več premora, saj je s trenerji ocenil, da mu bo ta bolj koristil: "Glede na celo poletje in dejstvo, da regeneracija pri mojih letih pomeni desetkrat več kot trening, sem se po nasvetu Gorana (Janusa, op. STA) in Igorja (Medved, glavni trener B-reprezentance, op. STA) odločil za nekoliko daljšo pavzo. In če pogledam širšo sliko, je bil tisti konec tedna edini do finala sezone v Planici, ki sem ga še lahko preživel z družino. To, da sem glavo malo odklopil od skokov, je le še plus. Če treniraš pravilno, imaš pravilno tehniko, pri mojih letih ni za pretiravati."

Tudi sam je, podobno kot trener Goran Janus, mnenja, da novoletna turneja zanj ni eden od vrhuncev sezone, temveč poudarek daje svetovnemu prvenstvu v poletih ter olimpijskim igram. "Iskreno povedano, bi kar delil njegovo mnenje. To je tako zoprno tekmovanje, tako različne skakalnice, da je težko meriti na skupno zmago in turnejo izpostaviti kot vrhunec sezone. Morda je celo bolje, če jo vzameš kot štiri običajne tekme svetovnega pokala in se zbereš za vsako posebej. Zna biti na koncu boljši rezultat, kot če bi stremel k nekim dolgoročnim ciljem in se potem po vsaki tekmi posebej 'sekiral'. Tako ne gre. Na tekme novoletne turneje moraš iti še toliko bolj sproščen."