hrvaška, hitri test, testiranje Svet24.si

Kako do hitrega testa na Hrvaškem in kakšne so ...

navadni gož, pulj, kokošnjak Svet24.si

VIDEO: Gasilci v Pulju iz kurnika odvlekli kače

tonin tank blato Reporter.si

Vlada se gre trumpovski kulturni boj, Matej Tonin ...

plaža Svet24.si

Opozorilo za dopustnike na Hrvaškem! Vlada ...

20170520-00780986 Necenzurirano

Janševih 28 let na čelu SDS je evropski rekord

Donald Rose in Bojana Ksela Njena.si

Nekdanja televizijca drugič postala starša

bruno-šulman, masterchef-2021 Odkrito.si

To nam je pripravil Bruno Šulman, zmagovalec ...

Magazin

Jeff Bezos bo letel vesolje s svojim plovilom New Shepard

Deli na:
Jeff Bezos bo letel vesolje s svojim plovilom New Shepard

Jeff Bezos - Foto: Profimedia

Lastnik Amazona Jeff Bezos se je odločil, da bo sam potoval z vesoljskim plovilom svojega podjetja Blue Origin, ki bo predvidoma 20. julija opravil prvi potniški polet v vesolje. Pridružil se mu bo brat Mark in zmagovalec natečaja za prost sedež. Dražba za sedež se bo končala konec tedna. Dosedanja ponudba je 2,8 milijona dolarjev.

Izbrani datum vesoljskega poleta je 52. obletnica prvega pristanka človeka na Luni misije ameriške vesoljske agencije Nasa Apollo 11.

"Želim na ta polet, ker je to nekaj kar sem si želel vse življenje," je sporočil Bezos v videoposnetku, ki ga je objavil na Instagramu. Njegov brat Mark je v istem videu dejal, da tega ni pričakoval in dodal, da gre za izjemno priložnost, da se poda na to pustolovščino s svojim bratom.

Vesoljsko plovilo New Shepard, ki bo poneslo kapsulo s posadko in turiste do roba vesolja, je doslej opravilo že več kot deset uspešnih testnih poletov, a vse brez potnikov. Nazadnje aprila iz kompleksa Blue Origin v Teksasu.

Na vesoljskem plovilu New Shepard, poimenovanem po prvem Američani v vesolju Alanu Shepardu, je lahko šest oseb. Poletelo bo več kot 100 kilometrov v zrak tja do roba atmosfere oziroma vesolja za občutek breztežnosti. Plovilo ima velika okna, ki ponujajo lep razgled na vse, kar se dogaja spodaj.

Bezos je Blue Origin ustanovil leta 2000, še vedno pa je povsem v njegovi lasti. Financira ga z občasno prodajo svojih delnic Amazona.

Po Bezosovi napovedi za polet v vesolje je završalo na spletnih družbenih medijih, tudi s provokacijami drugega milijarderja, ki ima v lasti vesoljsko podjetje, Elona Muska. Ta se še ni odločil, da bi sam preizkusil nosilno raketo falcon svojega podjetja SpaceX, ki že vozi tovor in astronavte na Mednarodno vesoljsko postajo.

Loading...