demi in ashton Svet24.si

Demi Moore o Ashtonu Kutcherju: "Prevaral me je in...

dennis rodman Svet24.si

Madonna mu je ponudila denar, da bi ji naredil ...

dreamstime_m_85985117 Svet24.si

To so rastline, ki v naš dom privabljajo ...

zajtrk, ukc Svet24.si

Bolnica s celiakijo opozorila na neprimeren ...

cb9662cf647e0f6db389c31dbdb12dc7 Odkrito.si

»Ni pomembno, koliko časa živite, bolj pomembno...

HELENA BLAGNE napoved singla Kar bopa bo (final edit) Njena.si

Helena Blagne pokazala, kako bo zapravila denar

ksenija Njena.si

Kmetijo je zapustila Ksenija

Magazin

Je zgodba dekleta z zmajskim tatujem dokončno končana?

Deli na:
Je zgodba dekleta z zmajskim tatujem dokončno končana?

Foto: Profimedia - Lisbeth Salander se je pojavila tudi v par filmih, leta 2011 jo je v Dekletu z zmajskim tatujem upodobila Rooney Mara.

Junakinja Lisbeth Salander, ki si jo je zamislil švedski pisatelj Stieg Larsson, se vrača v milenijski sagi Dekle, ki je dvakrat živelo švedskega pisatelja Davida Lagercrantza. Roman je izšel že v 30 državah, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Serija Millenium švedskega pisatelja Stiega Larssona, v kateri je leta 2005 izšel prvi roman Dekle z zmajskim tatujem, govori o političnih škandalih, smrti in igrah moči. V njej je pod vprašaj postavljena sodobna Švedska, od groženj tehnologije, vprašanja osebnih svoboščin in nasilja nad ženskami.

V zadnji knjigi glavna junakinja, hekerka Lisbeth Salander odide v Moskvo, da bi se pobotala s svojo zlobno dvojčico Camillo. Nato jo začne loviti ruska mafija.

Njen pajdaš, novinar Mikael Blomkvist, jo prosi, da mu pomaga izslediti identiteto brezdomca, katerega zadnje besede so bile skrivnosti, ki bi lahko ogrozile osebe na najvišjih položajih vlade.

Zaradi vseh napetih dogodkov je bila serija Millennium prodana v 100 milijonih izvodih po vsem svetu.Pisatelj trilogije Stieg Larrson je bil novinar, ki je pogosto pisal o ekstremni desnici. Leta 2004 je umrl zaradi kapi v starosti 50 let, eno leto pred izidom romana Dekle z zmajskim tatujem (2005), ki mu je sledil roman Dekle, ki se je igralo z ognjem (2006) in nato še Dekle, ki je dregnilo v osje gnezdo (2007).

Ko je Larsson umrl, je založba našla drugega švedskega pisatelja, Davida Lagercrantza, da dokonča sago. Medtem ko sta Larssonov oče in brat privolila v to, da Lagercrantz dokonča sago, je Larssonova dolgoletna partnerica Eva Gabrielsson temu močno nasprotovala, saj Lagercrantz prihaja iz bogatejšega okolja in se ji zato ni zdel primeren, da bi nadaljeval levičarsko naravnano delo.

Lagercrantzova romana Dekle v pajkovi mreži (2015) in Dekle, ki živi po načelu zob za zob(2017) sta bila prodana v 14 milijonih izvodih.

"Zame je konec," je dejal Lagercrantz. "A Lisbeth je nesmrtna. Živela bo tako ali drugače, na televiziji, v kinu ali v knjigah."

loading...
Loading...