Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Afera Handke: Švedi vztrajajo, da novopečeni Nobelovec ni vojni hujskač

Deli na:
Afera Handke: Švedi vztrajajo, da novopečeni Nobelovec ni vojni hujskač

Peter Handke od let 1990 živi v Franciji v Chavillu pri Parizu. - Foto: Reuters

Švedska akademija se je danes odzvala na kritike, ki so se zvrstile po tem, ko je za Nobelovega nagrajenca za literaturo za leto 2019 razglasila avstrijskega pisatelja Petra Handkeja. Kritike so bile usmerjene na njegovo podporo pokojnemu srbskemu voditelju Slobodanu Miloševiću. Akademija je sporočila, da ni nagradila "vojnega hujskača".

Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je tiskovni predstavnik akademije Mats Malm poudaril, da niso imeli namena nagraditi vojnega hujskača in nekoga, ki zanika vojne zločine in genocid.

Handke v eseju Zimsko popotovanje k rekam Donavi, Savi, Moravi in Drini ali Pravičnost za Srbijo iz leta 1996 "ne dvomi v pokol v Srebrenici," je Malm zapisal v odprtem članku za dnevnik Dagens Nyheter v Stockholmu. Po podatkih spletnega družbenega omrežja Goodreads je esej Handkejev poskus, da bi na bosanski konflikt pogledal skozi srbske oči.

Malm se v odzivu sklicuje tudi na Handkejev članek, objavljen 1. junija 2006 v dnevnikih Süddeutsche Zeitung in La Liberation, v katerem je pisatelj kritiziral "srbske kriminalce, poveljnike in načrtovalce: Srebrenica je največji zločin proti človeštvu, storjen v Evropi po 2. svetovni vojni".



"Prav tako nismo našli dokaza, da bi se Handke poklonil prelivanju krvi, častil pošast ali zanikal vojne zločine, ko se je leta 2006 udeležil pogreba Slobodana Miloševića," je dodal Malm.

"Akademija je obravnavala pisatelja, ki je nedvomno podajal provokativne, neprimerne in nejasne izjave o političnih vprašanjih, vendar ni našla ničesar v njegovem pisanju, s čimer bi napadal civilno družbo ali spoštovanje enakopravnosti med vsemi ljudmi," je še sporočil Malm.

Izbira Handkeja za Nobelovega nagrajenca za literaturo minuli teden je sprožila proteste, med drugim na Kosovem ter v Bosni in Hercegovini. Po nizu kritik je Handke napovedal, da ne bo več govoril z mediji.