mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Janez Slivnik glavni v alpskem smučanju, Koštomaj bo bdel nad smukači

Deli na:
Janez Slivnik glavni v alpskem smučanju, Koštomaj bo bdel nad smukači

Foto: Martin Metelko

Slovensko alpsko smučanje je pred številnimi novimi izzivi, kako zagotoviti normalno delovanje panoge kljub posledicam, ki jih je prinesla pandemija novega koronavirusa. Vodja ženske ekipe svetovnega pokala Janez Slivnik bo prevzel krovno koordinacijo kot glavni vodja vseh slovenskih reprezentanc, so včeraj predstavili na smučarski zvezi.

Gre za predlog strokovnega sveta panoge za alpsko smučanje pri Smučarski zvezi Slovenije. Sestavo ekip bo v torek, 26. maja, v skladu s poslovnikom panoge obravnaval in potrjeval alpski odbor, kar pa bo bolj kot ne formalnost.

Največja sprememba je povezana z imenovanjem Janeza Slivnika za vodjo reprezentanc, ki bo nad panogo bdel kot krovni koordinator vseh reprezentantov in trenerjev. Ob tem Miha Verdnik ostaja glavni mož stroke kot vodja panoge za alpske discipline.

Pred panoge so se pojavila številna vprašanja, zlasti v povezavami s finančnimi zadregami. "Odpoved Vitranc, prestavljen razpis za letni program športa, zmanjšanje sponzorskih pogodb," je naštel zadrege in dileme "specifične pomladi" Verdnik.

Ključno vprašanje je, kako ohraniti finančno likvidnost panoge. Zato je bilo nujno, da so šli v drastično zmanjšanje stroškov dela. So pa zadovoljni, da jim nekateri glavni pokrovitelji kljub težkim časom ostajajo še naprej zvesti, čeprav se je en sponzor odločil, da ne bo podaljšal pogodbe.

Po slovesu Petra Pena, ki je maja začel delovati v avstrijski ženski vrsti za hitre discipline, je polni mandat na čelu moške smukaške ekipe prejel Grega Koštomaj.

Nekdanji trener v ekipi Ilke Štuhec bo odgovoren za razvoj moške smukaške ekipe. V njej bodo še naprej Boštjan Kline, Martin Čater, Miha Hrobat in Klemen Kosi.

Kadrovsko in finančno podhranjeni ekipi bo novem pomagal nekdanji reprezentant Aleš Gorza v vlogi Koštomajevega pomočnika. Za servis bosta skrbela Rok Javor in Tomaž Knafelj.

Poslovna in finančna poročila ekip bo po Verdnikovih napovedih pretresal izvršilni odbor smučarske zveze 11. junija.

V lanski sezoni je panoga za alpsko smučanje ustvarila 2,87 milijona prihodkov in 2,84 milijona odhodkov. A na te številke se ne gre več zanašati.

Potrjeni bodo samo načrti, ki bodo izvedljivi, vse panoge so morale planirati 40 do 50 odstotkov manj sredstev, zaradi nejasnosti, koliko bo sredstev letos znotraj letnega programa športa, za zdaj kaže, da bo teh sredstev s strani države manj za 800.000 evrov, je dejal Verdnik.


Panoga bo morala pričakovati skupni primanjkljaj v prihodkih v višini 650.000 evrov. Opremljevalci imajo denimo manjše prihodke zaradi odpadle tekme svetovnega pokala v Kranjski Gori, je omenil Verdnik. Participacija tekmovalcev bo znašala 150.000 evrov.

Prav tako se je država odločila, da organizatorjem zaradi koronavirusa odpovedanih športnih prireditev, kot sta Vitranc in Planica, ne bo namenjala pomoči za kritje izgube, je dejal Verdnik.

Epidemija koronavirusa je reprezentancam odnesla več tednov priprav na snegu. Ilka Štuhec in Meta Hrovat ta primanjkljaj skušata zapolniti na edinem slovenskem visokogorskem smučišču Kaninu.

Razmišljajo, da bi na Kaninu smučali tudi člani moških ekip. Preden se bodo tudi za Slovence odprli avstrijski ledeniki.

"Imel sem pripravljenih sedem različnih načrtov, a sem jih moral odpovedati," je za STA povedal Koštomaj.

"Treba je biti potrpežljiv, postavljen sem pred izziv, kje bomo lahko našli dobre in varne pogoje za trening. Od 6. junija bomo trenirali na Mölltalu, odvisno od tega, kako bomo lahko prehajali državno mejo," je dejal Koštomaj.

"Na Kaninu veliko prostora nimamo, je precej ozko, zato smo fantom svetovali, naj na Kaninu smučajo na prosto in se tako privajajo na sneg," je povedal Koštomaj.

Člana moške tehnične ekipe za svetovni pokal, Štefan Hadalin in Žan Kranjec, bosta še naprej delovala pod vodstvom trenerja Klemena Berganta. Edina vidna sprememba je na mestu serviserja, kjer je Barnabo Greppija že nasledil Lojze Debelak.

Koštomaj si želi, da bi se obe moški ekipi svetovnega pokala, tehnična in hitra, povezovali glede na razmere. "Želimo si primerjav v veleslalomu in slalom z Žanom in Štefanom, tako kot onadva potrebujeta tudi hiter trening."

Ilka Štuhec že nekaj sezon vadi po svojem programu in s svojo ekipo. Večjo samostojnost bo po novem imela Meta Hrovat, ki bo vadila po individualne programu. Za njem program skrbita Matija Grašič in Jure Hafner, za servis smuči pa Robi Kristan.

Dosedanji pomočnik Slivnika v ženski ekipi Sergej Poljšak bo kot novi vodja ženske ekipe skupaj z Mitjo Kuncem pomagal Tini Robnik in Ani Bucik. Zavit v meglo je status Maruše Ferk, Neja Dvornik naj bi vadila s pomočjo trenerja ekipe evropskega pokala Denisa Šteharnika.