Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

slovenija odbojka najdic planinsec af Ekipa24.si

Kaj se dogaja v slovenski reprezentanci?! Novi ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Janez Pipan: Volivci vedno volijo tiste, ki jih bodo že čez nekaj mesecev popolnoma razočarali

Deli na:
Janez Pipan: Volivci vedno volijo tiste, ki jih bodo že čez nekaj mesecev popolnoma razočarali

11. Režiser Janez Pipan

Gledališki režiser, nekdanji ravnatelj ljubljanske Drame ter nekdanji predsednik Nacionalnega sveta za kulturo Janez Pipan je v pogovoru za Večerovo prilogo V soboto spregovoril o stanju kulturi in državi ta hip. Pipan meni, da se volivci vedno zmotijo, "ker volijo tiste, ki jih bodo že čez nekaj mesecev popolnoma razočarali".

Glede aktualnega ministra za kulturo, ki opravlja tekoče posle, Antona Peršaka je Pipan dejal, da njegov individualni prispevek k razgradnji slovenske kulture ni zanemarljiv, čeprav je po njegovih besedah pravo ime za bankrot, stečaj in vse druge anamneze slovenske kulture Desus, oziroma je teh imen več, med njimi pa je tudi premier Miro Cerar.

Da se je financiranje kulture radikalno skrčilo zaradi finančne krize, je po presoji Pipana "lepa zgodbica za javnost". Pojasnil je: "Načrtna razgradnja kulturnega sistema se je začela že pred krizo, v času prve vlade Janeza Janše, pozneje pa ni nihče pokazal niti najmanjše volje, da bi jo zaustavil in zajezil hudournike."

Pipan je razmišljal tudi o teži, ki jo ima minister za kulturo v slovenski vladi: "Kdo ga sploh posluša? O kulturi se že dolgo več ne odloča na resornem ministrstvu, zato ni strokovnjaka, ki se ne bi v tej funkciji nekega jutra zbudil z občutkom, da je tepec, ki zgolj izvršuje tisto, kar mu odrejajo drugi, nadrejeni. Pa tudi takšen genij ne obstaja, ki bi kulturo in še posebej proizvodnjo umetnosti osvobodil izpod tiranstva birokracije," je razmišljal.

Glede želje po zvišanju proračuna za kulturo vsaj na dva odstotka BDP pa je Pipan opomnil, da težave v niso zgolj v denarju, čeprav je to "hkrati najhujši problem". Med drugim težavo prepoznava v tem, "da v resnici ne vemo, kaj je cilj, kaj pravzaprav hočemo s kulturo".