mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Jančarjev roman To noč sem jo videl nominiran za poljsko nagrado angelus

Deli na:
Jančarjev roman To noč sem jo videl nominiran za poljsko nagrado angelus

Foto: Primož Lavre

Roman Draga Jančarja To noč sem jo videl je uvrščen v sedmerico finalistov za poljsko literarno nagrado angelus, namenjeno srednjeevropskim pisateljem. Na Poljskem je roman z naslovom Widzialem ja tej nocy izšel lani pri založbi Czarne v prevodu Joanne Pomorske. Jančarju je leta 2011 prinesel tretjega kresnika in je preveden v 11 jezikov.

Poleg Jančarja so za poljsko literarno nagrado angelus nominirana še dela štirih poljskih avtorjev - Jaceka Dehnela, Andrzeja Stasiuka, Ziemowita Szczereka in Olge Tokarczuk. Med finalisti sta tudi romunski pisatelj Lucian Dan Teodorovici ter ukrajinski pisatelj Sergij Žadan.

Žirija za nagrado angelus je marca objavila seznam 66 romanov, tako poljskih kot prevedenih v poljščino, ki so bili v tekmi zanjo, avgusta so izbor zožili na 14 del, 3. septembra pa razglasili omenjeno sedmerico finalistov. Lavreata bo mesto Vroclav, ki nagrado podeljuje, razglasilo 17. oktobra.

Jančar je bil za nagrado nominiran že leta 2001 z romanom Katarina, pav in jezuit, so sporočili z založbe Modrijan.

Roman To noč sem jo videl je izšel leta 2010 pri Modrijanu. Delo prinaša zgodbo glavne junakinje Veronike Zarnik, ki jo bralec spozna v petih poglavjih preko neposrednih udeležencev dogajanja. Pet pripovedovalcev - ljubimec, mati, zdravnik, mož in delavec na gradu Strmol - tako izriše podobo protagonistke ter medvojnega in povojnega časa na Slovenskem.

"Vse resnice se na koncu zgostijo v spoznanje, da je zgodovina nad človekom, da ga prizadeva s hudim. Toda prav zaradi tega je človek velik v ljubezni in v trpljenju, a tudi v zmotah in idejah. To noč sem jo videl je deveti Jančarjev roman. Razmeroma kratek, prinaša pa eno boljših literarnih besedil o Slovencih, zapletenih v 2. svetovno vojno in med seboj," je pisalo v obrazložitvi nagrade kresnik leta 2011.