ota 02 Odkrito.si

Ota Širca Roš psihično ni pripravljena, druga ...

Alsin Levent Svet24.si

To je 35-letnik, ki je v nedeljo v grob poslal ...

Drevo življenja Petisvet.si

Drevo življenja v nas aktivira spomin na to, kdo ...

Sapa, hlad, mraz, jutro Svet24.si

Po fantastičnem vremenu zdaj manj obetavne novice

meghan markle 2 Svet24.si

Dekleta bi rada nadoknadila: visoko noseča Meghan...

Khloe Kardashian Najstnica.si

Tokrat ga je dokončno zapustila

sanja grohar s sinčkom Njena.si

Sanja Grohar: Materinstvo jo je povsem spremenilo

Magazin

Jakov Fak se pred novo sezono boji zatišja pred nevihto

Deli na:
Jakov Fak se pred novo sezono boji zatišja pred nevihto

Eden junakov slovenske odprave na letošnjih olimpijskih igrah v korejskem Pyeongchangu Jakov Fak je sredi priprav na novo sezono. Sklepni del se bo začel prihodnji teden, potem ko bodo biatlonci ta konec tedna na Pokljuki nastopili na državnem prvenstvu. Za razliko od prejšnjih let priprave na sezono 2018/19 potekajo brez težav.

Fak je imel v minulih dveh sezonah obilo težav z zdravjem in za letos pravi: "Čudežno jih ni. Ko si navajen, da so, se kar vprašaš, kako je lahko vse v redu. Vedno se bojim, da je to nekakšno zatišje pred nevihto, a če bom zdrav, bo to osnova, da bo sezona dobra."

Biatlonci so letos že opravili obsežne priprave doma in v tujini. Nazadnje so bili na višinskih pripravah v Franciji, ki so jim sledila testiranja. "O tem več ve trener, sam pa nisem nikoli povsem zadovoljen s tem, kar pokažejo, saj želim priti vedno višje. A sledim programu, počutim se dobro in mislim, da gre vse po dobri poti," dva meseca in pol pred novo sezono razmišlja dvakratni svetovni prvak in nosilec dveh olimpijskih kolajn, ki vnovič izpostavlja, da si želi ostati le zdrav, kar je osnova za vrhunsko sezono.

Prvo tekmo bo za razliko od prejšnjih let, ko se je svetovni pokal začenjal v Östersundu na Švedskem, gostila Pokljuka. "Začetek bo drugačen, kot smo ga vajeni. A ko se sezona začne, moraš biti pripravljen odteči tekmo, pa ni važno kdaj in kje. Zame pa Pokljuka pomeni, da bom imel v uvodu kakšno obveznost več, kot bi jo imel na Švedskem," je še pristavil biatlonec.

Ta je številnih obveznosti vajen, saj je pretekli konec tedna sodeloval tudi s sponzorjem, ki je priredil enega od tekov na Gorenjskem, takoj nato pa odpotoval v Poreč na kongres Mednarodne biatlonske zveze, kjer je po tekmovalni plati zastopal sicer številčno odpravo Smučarske zveze Slovenije, ki je praznovala potrditev, da bo Slovenija gostila SP.Vrhunec sezone biatlonce čaka letos v že omenjenem Östersundu, ki bo gostil svetovno prvenstvo. Gre za prizorišče, na katerem se je Fak po tradiciji odrezal zelo dobro. "Lahko se samo veselim," še pravi 31-letni tekmovalec.

Prav svetovno prvenstvo leta 2021 na Pokljuki je bilo v preteklih dneh ena od osrednjih tem ljubiteljev zimskega športa na sončni strani Alp. A Fak pravi, da s tekmovalnega vidika v osnovi ni razlike, kje tekmovanje je, in da bodo cilji enako visoki kot prihodnje leto v Skandinaviji. "Vesel sem, če se ga lahko udeležim. Pred domačo publiko pa je lepše, če ti uspe tam pokazati svoje najlepše predstave in se občinstvo na licu mesta lahko veseli s tabo."

Kot pravi, zanj domače občinstvo ne predstavlja dodatnega pritiska na tekmi. "Poskrbim, da se počutim udobno in ne pustim, da zunanji vplivi pridejo do mene. Običajno imam prej težave sam s sabo, ker si vedno želim še več."

Da je SP 2021 z več vidikov pomembno tudi za Slovenijo, pa izpostavlja tudi Fak. "Predvsem za bodoče generacije, saj vsak tak dogodek ponuja priložnost, da se infrastruktura še izboljša in to si seveda želim tudi sam."

Loading...