Revija Reporter
Slovenija

"Lahko se tudi obrnemo, gora nas bo počakala."

STA

20. jun. 2020 10:50 Osveženo: 10:56 / 20. 6. 2020

Deli na:

Fotografija je simbolična.

Bobo

Tik pred začetkom glavnega dela planinske sezone na Planinski zvezi Slovenije vneto vabijo pohodnike in gornike na višje in manjše gore v državi. Obenem pa opozarjajo na previdnost, primerno pripravo in opremo.

"Na severnih straneh je še vedno sneg. In prav snežišča, dolga le meter ali dva, so ob primernem naklonu lahko nevarna. Pomembno je, da snežišče prečimo s primerno opremo. Lahko se tudi obrnemo, gora nas bo počakala. Hrib bo dolgo tam in priložnosti bo veliko," na še vedno zimske razmere v nekaterih gorah opozarja strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije Matjaž Šerkezi.

Kot gorski reševalec svari tudi pred poletnimi oblačili, predvsem v primeru nesreče. "V gorah temperature lahko hitro padejo, kar je lahko usodno. Vsaj v nahrbtnik vedno sodijo tudi toplejše stvari." Zelo pomembna pa je tudi obutev, saj v naravi še vedno razpada listje, ki je zelo nevarno za zdrs, enako velja za pohod v mokrem vremenu. "Dobra obutev je kot gume na avtu."

V zadnjih letih je za orientacijo v gorah vse bolj priljubljena uporaba mobilnih telefonov, ki so dober pripomoček, a Šarkezi predvsem v manj obljudenih območjih opozarja na dobro načrtovanje poti in uporabo planinskih kart. "Telefon lahko preneha delovati, lahko se izprazni, ali pa izgubi signal. Tudi aplikacije včasih lahko zavedejo uporabnika."

Dodatne težave spomladi lahko povzročijo poškodovane planinske poti in s telefonom je včasih težko najti drugo pot. "Tudi letos je zima naredila svoje in hribi se morajo očistiti. Določene dele poti je zima odnesla in vsi uporabniki naj to javijo PZS. Letos pa na nekaterih območjih tudi malo zamujamo, saj zaradi koronavirusa z določenimi aktivnostmi zamujamo tudi po dva meseca."

Predvsem pa je pomembno, da gorniki ne podcenjujejo nevarnosti. Še kako pomembno je, kaj vzamejo s sabo. Vsakemu izletniku Šerkezi svetuje, naj v nahrbtnik da tudi prvo pomoč. Zelo pomembno je, da pohodniki ne pozabijo na vodo. In tudi uporabe plastenke, čeprav ni ekološka, ne odsvetuje. "Ta je posebej primerna za mlajše, ki v prozorni plastenki lahko vidijo, koliko in kako pogosto morajo piti. Ker vidijo nivo vode, se lažje učijo. Samo plastenko pa je možno uporabiti večkrat."

Za daljše izlete Šarkezi priporoča še tablete proti alergiji, saj je alergij veliko, čakanje na reševalce pa lahko tudi dolgotrajno, če ga zardi razmer ni možno opraviti s helikopterjem. Za shranjevanje pijače svetuje termovko, saj bo le tako polti mrzla in pozimi topla.

Nujna oprema so tudi kakovostna sončna očala, kompas in planinska karta novejšega letnika, čelna svetilka, ter polnilnik za baterijo mobilnega telefona. "Letos pa tudi razkužilo in maska." Na daljših poteh naj bo v nahrbtniku tudi železna rezerva hrane, ne v nekdanji obliki konzerv, ampak vsaj v obliki energijske ploščice. "Še vedno poudarjamo tudi uporabo čelade, saj so stene krušljive, padci na meliščih pa lahko nevarni. Čelade so zelo lahke in praktično ne predstavljajo dodatne teže."

Kot pravi, odsvetuje le zaloge hrane in pijače. "Ta je na dolgih poteh vsa pregreta in pogosto jo pohodniki odnesejo s sabo nazaj v dolino. V kočah in domovih je tega dovolj."

Na primerno opremo pri PZS opozarjajo tudi gorske tekače in turne kolesarje, saj je na voljo veliko dovolj opreme, ki omogoča izvajanje aktivnosti, obenem pa je v njej možno shraniti najnujnejše.