ana praznik Svet24.si

Na morju je ves čas jedla samo ostanke

rešilec Svet24.si

V potoku obležal pod mehanizacijo, po pomoč ...

18418X0073 Necenzurirano

Kako so nam ugrabili razpravo o prihodnosti ...

rigelnikova vila zeljarska pl2 Reporter.si

Odkrili smo kupca prestižne "Rigelnikove" vile: ...

guberac jk Ekipa24.si

Po sledi škandala! Bodo Koprčani sploh igrali ...

Lovro in zaročni prstan Njena.si

Ljubezen po domače: Čustveno ozadje zaročnega ...

doncic Ekipa24.si

Dončić silovito začel drugo tekmo finala ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Izkoristite sončne in tople dni, a ne pozabite na varnost

Deli na:
Izkoristite sončne in tople dni, a ne pozabite na varnost

Varna vožnja z motorjem - Foto: Bor Slana/STA

V spomladanskih dneh je priporočljivo nabirati vitamin D in se nadihati svežega zraka. Višje temperature prinašajo več udeležencev v prometu, kar pomeni veliko mladih mamic z razigranimi otroci, najstnikov na kolesih in električnih skirojih, seniorjev na sprehodu ter motoristov.

Prebivalci urbanih območij žal velikokrat nimajo možnosti, da bi se odmaknili od glavnih prometnic, kar seveda prinaša določeno mero nevarnosti. Vozniki osebnih avtomobilov moramo biti še posebej pozorni na najbolj izpostavljene udeležence v prometu, pešce. Prav tako pa je njihova odgovornost, da v brezskrbnih sončnih dnevih aktivno poskrbijo za lastno varnost.

Iz Agencije za varnost prometa opozarjajo: »Močni sončni žarki ter bleščanje lahko voznike motornih vozil, kolesarje in pešce za trenutek zaslepijo, s tem pa se pojavi tveganje za nastanek neljubih situacij.«

Vse udeležence v prometu pozivajo tudi, naj poskrbijo za primerno zasenčenje. »Posebej pozorni naj bodo, če se zjutraj odpravljajo proti vzhodu in zvečer proti zahodu, saj je tedaj bleščanje lahko najbolj moteče. Če uporabljajo sončna očala, naj vozniki ne pozabijo, da jih je pred predorom potrebno odstraniti,« še dodaja Jože Hribar, direktor Agencije za varnost prometa.

Na tem mestu je smiselno opozoriti tudi na vidljivost ranljivejših skupin v pogojih slabše vidljivosti ali ponoči. Takrat sta kresnička in odsevni trak po zakonu predpisana obvezna oprema pešca. Danes imamo na trgu široko izbiro odsevnih oblačil, dodatkov in odsevnikov, ki lahko na lep in inovativen način popestrijo naš videz, povečajo našo vidljivost na cesti, hkrati pa   poskrbijo, da se izognemo vsem nezaželenim dogodkom v prometu in povečajo našo varnost.