i nakit Dobra karma

Horoskop: za vsako nebesno znamenje drugačen ...

brit Svet24.si

FOTO: Britney pristala v bolnišnici. To je razlog

marko lisec tw Reporter.si

Brat poslanca SDS Tomaža Lisca se zgraža nad ...

borut pahor, volitve 2017 Svet24.si

Predsedniku Borutu Pahorju je umrla mama

86695155_10157860848386093_854939220525973504_o Necenzurirano

Zato bi se morali bati Orbana in njegovih ...

Zvezdana Mlakar Njena.si

Zvezdana Mlakar osupla nad odločbo ministrstva

ivana milat3 Njena.si

Sanjski moški: Kaj se je zgodilo z Ivano?

Magazin

Izbruh ognjenika na Tongi ustvaril nov otok

Deli na:
Izbruh ognjenika na Tongi ustvaril nov otok

Foto: Reuters (slika je simbolična)

Ognjenik v otočju Tonga je ustvaril nov otok, potem ko je začel prejšnji mesec bruhati kamenje in gost pepel, ki je uničil bližnjo vegetacijo. Nov otok je dolg dva kilometra, širok več kot kilometer in visok okrog 100 metrov.

Vulkan, ki se nahaja okrog 65 kilometrov severozahodno od Nuku'alofe, prestolnice Tonge, otočja na jugu Tihega oceana, je 20. decembra prvič po petih letih pokazal znake življenja z izbruhom.

Po navedbah lokalnih oblasti je ognjenik začel bruhati iz dveh kraterjev, enega na neposeljenem otoku Hunga Ha'apai in drugega pod vodo okrog 100 metrov od obale otoka. Izbruh je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP spremenil podobo tamkajšnje pokrajine.

Ustvaril je nov otok, dolg dva in širok en kilometer, visok pa je okrog 100 metrov. Med opazovalno ekspedicijo strokovnjakov s Tonge je vulkan bruhal vsakih pet minut, pepel in kisli dež pa sta zajela območje približno deset kilometrov okrog ognjenika. Vulkanski pepel in plini so uničevali vegetacijo na otokih Hunga Tonga in Hunga Ha'apai.

V začetku tedna so zaradi oblaka vulkanskega pepela odpovedali več mednarodnih letov, a je letalski promet v sredo ponovno normalno stekel, saj po navedbah lokalnih oblasti pepel ni segal visoko v nebo.

loading...
Loading...