Revija Reporter
Magazin

Intervju: Luka Basi, pevec s Koroškega z dalmatinsko dušo

Elvira Miše Miklavčič
2 1.673

22. jul. 2018 20:00 Osveženo: 20:01 / 22. 7. 2018

Deli na:

Luka Basi

Raay Music

Luka Basi, pevec, katerega pesmi imajo na youtubu večmilijonske oglede, je že od leta 2016, ko je s hrvaškim pevcem Joletom posnel hit Nisam ja od jučer, izredno priljubljen pri slovenski in hrvaški publiki. Je Slovenec, prihaja s Koroškega, a njegova duša je, kot sam pravi, dalmatinska. Tudi zato glasba, ki jo izvaja v hrvaščini, sledi predvsem dalmatinskemu melosu. Pri tem ga vodita predvsem strast in ljubezen do take glasbe, tega, kot pravi, ne dela iz nikakršne kalkulacije.

Marsikdo vas v povezavi z vašo glasbo pozna kot Luko Basija, kljub temu pa ne skrivate, da je vaše pravo ime Matej Prikeržnik. Kako to, da ste se sploh odločili za uporabo umetniškega imena?

Po dolgem času slišim svoje pravo ime! (smeh) Oder je moj drugi dom in moj drugi svet. Je pa tudi svet Luke Basija. Kot Matej sem ustvarjal nekoliko drugačno glasbo, spoznaval različne stile, a v sebi sem bil od nekdaj Luka Basi, ki prepeva glasbo, v katero se je zaljubil kot »mulc«.

V tiskani izdaji in v Trafiki24 Luka Basi pojasni, zakaj si je izbral to ime; spregovori o svoji izkušnji v oddaji Slovenija ima talent; pove, kako se je znašel pod Raayjevim okriljem; razloži, zakaj ustvarja za hrvaški trg in poje v hrvaščini; vztraja, da je njegova duša dalmatinska; prizna, da ga lahko neavtentični naglas hitro pokoplje, in pojasni, kako posrbi, da se to ne zgodi.