Dimitrij Rupel Svet24.si

Dimitrij Rupel potarnal nad mizerno plačo! Toliko...

katerina tihonova Svet24.si

Bo Putina nasledila hči, ki je v razmerju z ...

piarovci lobisti-2 Necenzurirano

To so zmagovalci Janševega pohoda na medije in ...

anze logar pf Reporter.si

Ravs v SDS: Jože Tanko označil Anžeta Logarja ...

dragic doncic Ekipa24.si

Uh, to pa bo spektakel! Gogi in Luka spet skupaj v...

Roštiljada Odkrito.si

FOTO: Roštiljada – Poglejte, KDO je bil v ...

roglic Ekipa24.si

Primož Roglič se je dokončno odločil. Potrjeno...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Indijska država ob klanju prepovedala še posedovanje govedine, kršilcem grozi do pet let zapora

Deli na:
Indijska država ob klanju prepovedala še posedovanje govedine, kršilcem grozi do pet let zapora

Foto: Reuters

Indijska zvezna država Maharashtra je uvedla strogo prepoved govedine, tisti, ki bi to meso posedovali, pa bi lahko za pet let pristali v zaporu. V Indiji, kjer so krave za večinsko hindujsko prebivalstvo svete živali, je že več drugih zveznih držav prepovedalo klanje krav, a Maharashtra je šla še dlje.

V državi, v kateri domuje indijsko trgovsko središče Mumbai, je namreč prodaja ali posedovanje govedine po novem kaznivo dejanje, za katerega je zagrožena petletna zaporna kazen ali denarna kazen v višini 10.000 rupij (slabih 145 evrov), poročanje indijskega časnika The Indian Express povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Po poročanju omenjenega časnika je ukrep postal zakon, potem ko je indijski predsednik Pranab Mukherjee pristal na dopolnilo, ki ga je parlament Maharashtre sprejel že pred dvema desetletjema. Prvi minister Maharashtre Davenda Fadnavis se je v tvitu predsedniku zahvalil in dodal, "da so naše sanje o prepovedi klanja krav sedaj postale resničnost".

Zakon med drugim prepoveduje tudi klanje bikov in juncev, kar je bilo doslej ob veterinarskem izkazu dovoljeno. Še vedno bo mogoče klati bivole.

Desničarske hindujske skupine v Indiji že dolgo časa zahtevajo popolno prepoved klanja vsakršnega goveda, pri čemer se sklicujejo na verske spise. Glavni igralci v indijski govedoreji so sicer muslimani, največja verska manjšina, ki predstavlja okoli 13 odstotkov 1,25-milijardnega indijskega prebivalstva.