kranj, prometna-nesreča, avtobus Svet24.si

Policija išče voznika avtobusa, ki je v Kranju ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Hormonske spremembe tudi pri bodočih očetih

Deli na:
Hormonske spremembe tudi pri bodočih očetih

Foto: Arhiv Reporterja

Medtem ko za hormonske spremembe pri nosečnicah vemo že dolgo, najnovejše raziskave kažejo, da se tovrstne spremembe dogajajo tudi pri moških, ko so njihove partnerke noseče, so poročali ameriški mediji.

"Tudi pri moških se dogajajo hormonske spremembe in zgodijo se prej, kot so nakazovale druge študije," pojasnjuje profesorica psihologije na univerzi v Michiganu Robin Edelstein. "Ugotovili smo, da pri moških prihaja do postopnega upadanja testosterona," je dejala.

Edelsteinova je skupaj s sodelavci spremljala 29 heteroseksualnih parov, ki so pričakovali prvega skupnega otroka. V štirih obdobjih nosečnosti, v 12., 20., 28, in 36. tednu, so pregledali njihovo raven testosterona, kortizola, estradiola in progesterona.

Raven vseh štirih hormonov se je pri ženskah pričakovano povečala. Pri moških pa se je raven testosterona in estradiola znatno zmanjšala, medtem ko se raven kortizola in progesterona ni spremenila.

Kot je povedala Edelsteinova, se je malo študij doslej ukvarjalo s hormonskimi spremembami pri moških med nosečnostjo njihovih partnerk. Sama sicer ne zna pojasniti, zakaj pride do teh sprememb pri moških in kakšen vpliv imajo. "To nas zelo zanima, vendar se tega še nismo lotili," je dejala.

Ena od možnih razlag bi lahko bila, da naj bi bili moški z nižjim testosteronom boljši negovalci in manj agresivni. Spremembe, ki so jih zaznali, so sicer zelo majhne, zato ne morejo reči, da gre za pomanjkanje testosterona. Edelsteinova ugiba, da do sprememb pride zaradi psiholoških priprav na očetovstvo ali "solidarnostnega" povečanja teže pri bodočih očetih.