premk1 Svet24.si

Francki se mož oglaša z drugega sveta

morski pes, avstrijska turistka Svet24.si

Morski pes avstrijski turistki odgriznil nogo in ...

sds, janez janša, Necenzurirano

Demontaža druge republike #kolumna

golob jansa bobo Reporter.si

Kako Janša Goloba blati pred Evropo - in kako ...

imgonline-com-ua-twotoone-49R0E54WwN2Z3bU Ekipa24.si

To lahko samo Hojs! Odziv na epsko zmago nad ...

miša-molk Njena.si

Miša Molk o pokojnem očetu hčere Ule Furlan

delius-barisic Ekipa24.si

Konec dvomov! Iz Olimpije prišlo sporočilo, ki ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Goran Višnjić bo v televizijski seriji igral generala Gotovino

Deli na:
Goran Višnjić bo v televizijski seriji igral generala Gotovino

Foto: Reuters

Znani hrvaški režiser, 82-letni Antun Vrdoljak pripravlja nadaljevanko in film o upokojenem hrvaškem generalu Anteju Gotovini. Glavno vlogo naj bi podelil hrvaškemu hollywoodskemu igralcu Goranu Višnjiću. Po Vrdoljakovem scenariju bi posneli osem 50-minutnih nadaljevanj in televizijski film, ki bodo na sporedu jeseni prihodnje leto.

Vrdoljak veliki projekt o Gotovini pripravlja že nekaj let, prejšnji mesec pa je začel tudi pogajanja o sodelovanju s hrvaško televizijo. HRT je doslej kazala interes za produkcijo filmske zgodbe o hrvaškem generalu, ki je bežal pred obtožbami Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju bivše Jugoslavije, vendar je bil na koncu oproščen.

Ko se je vrnil iz haaškega zapora, so ga v domovini pričakali kot narodnega junaka. Toda sam se je nato umaknil iz javnosti. Zdaj je podjetnik in goji tune na Hrvaškem.

Režiser in scenarist se je o svojih načrtih pogovarjal tudi z generalom Gotovino, ki ne bo sodeloval pri uresničevanju projekta, ker ne želi, da bi šlo za avtobiografsko zgodbo, je za Jutarnji list dejal generalov dobri prijatelj Željko Dilber. Je pa dodal, da si bo Gotovina z zanimanjem ogledal končni izdelek.

Scenarij temelji na knjigi nekdanjega znanega hrvaškega novinarja in urednika Nenada Ivankovića Bojevnik, pustolovec in general (Ratnik, pustolov i general). Spremljali bodo življenje Gotovine od njegovega otroštva do generalskih dni med vojno na Hrvaškem in po njej.

Če bo HRT sprejela projekt, se bo snemanje glede na načrte začelo oktobra letos, televizijsko premiero pa je pričakovati jeseni 2016, napoveduje časnik.

Snemali naj bi v vseh letnih časih in tudi v Maroku in Franciji, ker je bil Gotovina pripadnik francoske tujske legije. Angažirali naj bi celo igralce s špansko govorečega območja, da bi čim bolj predstavili življenje Gotovine v Kolumbiji.

Potrebovali bodo veliko statistov, ker nameravajo predstaviti pomembne vojaške operacije, v katerih je imel vodilno vlogo Gotovina, kot sta bili operaciji Blisk in Nevihta, so napovedali Vrdoljakovi sodelavci. Pravijo, da ne bo manjkalo ne akcijskih ne ljubezenskih prizorov.

Za naslovno vlogo naj bi že izbrali Višnjića, za katerega so na Hrvaškem večkrat dejali, da je po videzu podoben generalu Gotovini. Višnjić je sicer poročen z Vrdoljakovo hčerko Ivano.

Kot zaželene igralce v filmu in nadaljevanki omenjajo več znanih hrvaških obrazov kot so Nataša Janjić, Rene Bitorajac, Tarik Filipović in brata Navojec, Goran in Bojan.

Vrdoljak velja za enega najboljših hrvaških režiserjev. Med drugim je bil direktor HRT takoj po hrvaški osamosvojitvi. Njegovo vodenje javnega servisa imajo sicer številni na Hrvaškem za protislovno, ker ni dovolil nobenih kritičnih prispevkov do takrat vladajoče HDZ in pokojnega predsednika države Franja Tuđmana.

Znan je po izjavi, da mora biti "televizija katedrala hrvaškega duha". Med njegovim vodenjem HRT je bil jeseni 1991 prepovedan vstop v poslopje radia in televizije za nekaj sto takratnih delavcev, večinoma Srbov.