900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Goran Dragić z 29 točkami najboljši strelec Miamija za zmago proti Bostonu

Deli na:
Goran Dragić z 29 točkami najboljši strelec Miamija za zmago proti Bostonu

Foto: Reuters

Goran Dragić je z 29 točkami popeljal Miami Heat do zmage na prvi tekmi finala vzhodne konference severnoameriške košarkarske lige NBA proti favoriziranemu Bostonu s 117:114. Boston je vodil praktično vso tekmo, vendar je Miami z vztrajno igro držal priključek ter povedel, ko je bilo to najbolj pomembno.

Boston je dobil prvo četrtino s 26:18, drugo je dobil Miami s 37:29, nato tretjo spet Boston z 28:16, četrto pa Miami s 35:23 in redni del tekme se je končal s 106:106.

V uvodu podaljška so bolje začeli Kelti, vendar pa je Miami izkoristil priložnost za presenetljivo, vendar glede na borbo zasluženo zmago.

Junak večera je za vročico postal Bam Adebayo, ki je uspešno blokiral poskus Jaysona Tatuma za novo izenačenje in z izjemno blokado poskrbel, da je Miami vpisal uvodno zmago.

"Ko tako dobro igraš, ko igraš na tako velikem tekmovanju, moraš poskusiti tudi z akcijami, ki se jih ne da pojasniti," je po zmagi dejal trener Miamija Erik Spoelstra: "In to je bil Bam danes za nas."

Miami je v zadnji četrtini zaostajal za 14 točk, slabo začel na uvodu v podaljšek, a na koncu prišel še do devete zmage v letošnji končnici ob le enem porazu.

Dragić pa je k zmagi Miamija poleg 29 točk prispeval še sedem skokov in štiri podaje, Jae Crowder je dosegel 22 točk, Jimmy Butler 20 in Adebayo 18.

Čeprav je bil Butler tisti, ki je tekmo prevesil v podaljšek, pa je sam kot najljubši trenutek večera izpostavil Adebaya.

"Bam. On nam je zapečatil tekmo. Všeč mi je, da naredi vse, kar ga prosiš. Res to cenim. Prosiš ga, naj poda, on poda. Zadane koš, zadane. Si izmisli neverjetno obrambo, naredi tudi to. On je zelo zaslužen za naše zmage. Vse leto ga opazujem in še enkrat bom to ponovil," je dejal Butler.

Tudi legendarni košarkar lige NBA Magic Johnson je bil navdušen nad potezo Adebaya in je hvalil Miami. Takoj po tekmi je sloviti zvezdnik tvitnil: "Blokada Bama Adebaya pri zabijanju Jaysona Tatuma je bila najboljša obrambna akcija, kar sem jih videl v zgodovini končnice NBA!!!!"

Najboljši strelec Bostona je bil Jayson Tatum s 30 točkami, Marcus Smart je zbral 26 točk, Kemba Walker 19 in Jaylen Brown 17.

Druga tekma konferenčnega finala v boju na štiri zmage med Miamijem in Bostonom bo v četrtek.

Na zahodu pa so nastope v končnici končali Los Angeles Clippers, ki so v uvodnem krogu izločili Dallas Mavericks Luke Dončića. Sedma tekma konferenčnega polfinala z Denver Nuggets Slovenca Vlatka Čančarja, ki pa ga ni v kadru za končnico, so zlata zrna dobila s 104:89 in se s 4:3 v zmagah prebili v finale zahoda.

Čeprav so Clippers v zmagah vodili s 3:1, je Denverju, ki je postal prva ekipa, ki je dvakrat v isti končnici zaostanek z 1:3 spremenila v zmago, uspel zgodovinski preobrat in preboj v konferenčni finale. Tam jih že čakajo Los Angeles Lakers LeBrona Jamesa, ki so favoriti.

Tudi na sedmi tekmi sta pri Denverju blestela Jamal Murray, ki je dosegel 40 točk, ter Nikola Jokić, ki je že po treh četrtinah dosegel trojni dvojček, tekmo pa končal s 16 točkami, 13 podajami in 22 skoki.