Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Francoz želi postati človeška kura in vali jajca v muzeju

Deli na:
Francoz želi postati človeška kura in vali jajca v muzeju

Foto: Bobo

Francoski umetnik Abraham Poincheval, ki je nedavno preživel en teden znotraj kamna, je začel z novim, še bolj bizarnim projektom - vali namreč kokošja jajca.

Želi postati človeška kura, tako da bo sedel na več ducat jajcih in jih izvalil v stekleni vitrini v pariškem muzeju moderne umetnosti, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Performansu je dal naziv Jajce in bo lahko trajal od tri do štiri tedne. Umetnik si vsakih 24 ur privošči 30-minutni odmor. Prehranjuje se po posebni dieti, ki telo segreje, da bo lahko ohranjal jajca pri najmanjši temperaturi, ki je 37 stopinj Celzija.

Poincheval je zaokrožil po medijih v začetku meseca, ko je po več dnevih izstopil iz dve toni težkega kamna, ki je imel posebej vklesano votlino, v kateri je bival. Tokrat pa so razmere v Palais de Tokyo drugačne in je performans označil kot pravi izziv. Prvič bo cel čas na ogled javnosti, do sedaj se je namreč v svojih performansih predvsem skrival znotraj reči.

Umetnik se je v sredo zavil v tradicionalno korejsko ogrinjalo in se usedel na poseben stol za valjenje, ki je oblikovan tako, da ne more pomotoma zdrobiti kakšnega jajca.

Tokratni performans pa je le eden od mnogih nenavadnih umetniških poskusov 44-letnega umetnika, rojenega v Normandiji, ki je mnenja, da lahko razume stvari le, če vanje vstopi. Leta 2014 je za 13 dni zlezel v notranjost nagačenega medveda, ki ga niti ni zapuščal. Poleti 2015 pa je potoval kot pismo v steklenici po reki Roni. V notranjosti šest metrov dolge in dva metra široke steklenice so temperature dosegle tudi 50 stopinj.