benifer Svet24.si

Zvezdniški par "Bennifer" tik pred razhodom

kača-na-policijski-postaji Svet24.si

Kača s policijske postaje Koper

5081484663803_org_27a69d764a0b1739_1648464638000 Necenzurirano

Kaj druži železnice, podjetnika iz Rovt in ...

1696960818-172a6788-1696960549922 Reporter.si

Teorije zarote: bo Anžetu Logarju uspelo prevzeti...

Komplet za trening Ekipa24.si

Šik po francosko s slovensko noto

Kate se je odločila, da bo okrevala na res rajskem otoku Odkrito.si

Kate Middleton - okreva "skrita v raju!"

doncic Ekipa24.si

Ste videli to? Navijači Oklahome z majicami z ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Se bodo za Milka Noviča danes odprla vrata pripora

Deli na:
Se bodo za Milka Noviča danes odprla vrata pripora

Foto: Bobo

Okrožno sodišče v Ljubljani mora še danes ponovno odločiti o priporu Milka Noviča, potem ko je ustavno sodišče razveljavilo odločitvi okrožnega in višjega sodišča v Ljubljani glede pripora in zadevo poslalo v ponovno odločanje. Novič, ki je obtožen umora direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, v tem času ostaja v priporu.

Odvetniki Noviča, ki je v priporu od aretacije decembra 2014, so večkrat poskušali odpraviti pripor, a neuspešno. Novič je ves čas zatrjeval, da so obrazložitve sodišč o obstoju pripornih razlogov zaradi ponovitvene nevarnosti pavšalne in brez konkretne vsebine.

Ustavno sodišče pa je ugotovilo, da je bila Noviču kršena pravica iz 22. člena ustave, ki opredeljuje enako varstvo pravic. Po mnenju ustavnega sodišča so obrazložitve okrožnega in višjega sodišča glede ponovitvene nevarnosti v svojem bistvu le navidezne. Presoja, ki bi morala biti konkretizirana, ostaja zgolj na ravni splošnosti, je presodilo ustavno sodišče.

Po mnenju ustavnih sodnikov bi morala sodišča ob vsakem podaljšanju pripora ponovno preveriti o obstoju vseh ustavnih pogojev za dopustnost posega v pravico do osebne svobode. A, kot ugotavlja ustavno sodišče, tega niso storila.

V novem odločanju bo moralo sodišče ravnati v skladu s stališči te odločbe. Ponovno odločitev prvostopenjskega sodišča o priporu Noviču je pričakovati do danes zgodaj popoldne, ko poteče 24-urni rok od vročitve odločitve ustavnih sodnikov.