Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Francoski predsednik Macron je iz Slovenije na podpis deklaracije povabil le Sabino Sobočan iz Varisa

Deli na:
Francoski predsednik Macron je iz Slovenije na podpis deklaracije povabil le Sabino Sobočan iz Varisa

Udeleženke dogodka s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom - Foto: Varis

Marec, ki je posvečen ženskam, so v ospredje postavili tudi Francozi, ki predsedujejo Evropski Uniji. V ta namen so organizirali srečanje evropskih poslovnih voditeljic iz držav članic EU, kjer so podjetja podpisala tudi deklaracijo za podporo večje enakosti spolov na delovnem mestu. Francoski predsednik Emmanuel Macron je izpostavil prizadevanja za pospešitev enakosti spolov in odpravi plačilnega razlikovanja. Izrazil je željo, da bi več žensk prebilo stekleni strop.

Več o deklaraciji na TEJ POVEZAVI

Predsednik je kot edino predstavnico iz Slovenije povabil direktorico podjetja Varis Lendava Sabino Sobočan.

Dogodek je potekal v Elizejski palači, sestavljali pa so ga štirje paneli. Sabina Sobočan je sodelovala v panelu “Kako lahko ženske prebijemo stekleni strop”. Potrdila je, da čeprav je ženska, uspešno vodi »moško« podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo gotovih kopalnic. Ni skrivala, da je tudi oče v začetku dvomil, da bi podjetje prevzela ona. »Naše podjetje je prej vodil moj oče, sama se izziva nisem ustrašila. Prav nasprotno, zajela sem ga z veliko žlico. A z odličnimi poslovnimi rezultati in s pravilnimi razvojnimi potezami sem dokazala, da znam in zmorem. Danes to, da sem ženska, ni več nikakršen problem.« V nadaljevanju je izpostavila še: »Zaradi lastne izkušnje sem vrata na vodstvene pozicije v VARIS-u odprla tudi odličnim sodelavkam. Vodje seveda niso postale, ker so ženske, ampak zaradi sposobnosti, znanja in izbora kot najbolj kompetentne za opravljanje delo. Ponosna sem, da imamo v tem trenutku na vodstvenih pozicijah že 50 % žensk. Ves čas pa velja, da ko zaposlujemo nove sodelavce, jih nikoli ne izbiramo na osnovi spola, ampak vedno na osnovi znanja, izkušenj, veščin in kompetenc. Pomembno merilo je tudi njihova pripravljenost na vseživljenjsko učenje. Zanima nas, ali jim je blizu naša korporativna kultura in naše vrednote.


Ker imamo sedež podjetja v Lendavi, torej v neposredni bližini madžarske in hrvaške meje, je naša struktura zaposlenih že tradicionalno multikulturna. Zaposlujemo tudi sodelavce in sodelavke iz številnih drugih, bolj oddaljenih držav. Bogastvo kultur in spolov v VARIS-u izjemno cenimo in spodbujamo sodelovanje na vseh ravneh in med oddelki. Naši mešani timi prinašajo številne prednosti: večjo raznolikost idej in rešitev, širše razumevanje potreb trgov in poslovnih partnerjev.«

Na okrogli mizi je Sabina Sobočan, kljub znanju tujih jezikov, govorila v slovenščini. Tako kot so Francozi govorili v svojem jeziku, si je tudi ona z organizatorji izborila, da svojo državo predstavlja v maternem jeziku. S tem je želela pokazati, od kod prihaja. »Izredno sem ponosna, da sem bila izbrana in povabljena na ta izjemen dogodek,« še dodaja direktorica Varisa.

O vtisu srečanja pa Sobočanova dodaja: »Francoski predsednik me je s svojo energijo in srčnostjo močno navdušil, saj se vidi, da res živi za to idejo. Predvsem pa se zaveda, da z združenimi in s skupnimi prizadevanji lahko dosežemo več tudi za enakopravnost vseh ljudi.«

Poleg Slovenije in Francije so se dogodka udeležile še Nemčija, Avstrija, Irska, Belgija, Slovaška, Malta, Danska, Portugalska, Španija, Češka, Hrvaška in Madžarska.