900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Frančišek proslavil obletnico predhodnikovega mašniškega posvečenja

Deli na:
Frančišek proslavil obletnico predhodnikovega mašniškega posvečenja

Foto: Getty Images

Papež Frančišek je danes pripravil praznovanje ob 65. obletnici mašniškega posvečenja svojega predhodnika na Petrovem prestolu, zaslužnega papeža Benedikta XVI. Kot ocenjuje francoska tiskovna agencija AFP, gre za gesto, ki izkazuje enotnost obeh papežev.

Na neobičajno praznovanje v papeški palači so bili povabljeni vodje dikasterijev oz. vatikanski ministri. Benedikt XVI. si je sicer zaželel praznovanja v ozkem krogu, na katerem pa je moral biti navzoč njegov starejši brat Georg. Brata sta bila posvečena leta 1951 na Bavarskem.

Med opoldansko slovesnostjo je 89-letni zaslužni papež, ki je bil videti dobrega zdravja, prisluhnil Frančišku, ki se mu je zahvalil za njegove molitve. Kot je dejal argentinski papež, te molitve dajejo veliko moč njemu in vsej Cerkvi.

O položaju Benedikta XVI. je Frančišek sicer spregovoril konec tedna, ko se je z letalom vračal iz Erevana v Vatikan. Na vprašanje, ali nemški zaslužni papež ob preselitvi v samostan znotraj Vatikana leta 2013 ni ohranil dela oblasti, je Frančišek odgovoril, da je papež en sam in da Benedikt XVI. ni drugi papež.

"Ob odstopu je dejal: Obljubljam pokorščino. In to je storil," je glede predhodnika dejal argentinski papež. Ob tem je povedal še, da so se nekateri odšli k Benediktu XVI. potožit nad njim oz. "tem novim papežem", da pa jih je ta nagnal. "To je mož besede, pokončen, pokončen," je dejal Frančišek.

Benedikta XVI. je Frančišek označil še za "starega očeta v hiši", "pogumnega in zelo inteligentnega človeka, ki moja ramena in hrbtenico ščiti s svojo molitvijo".

Nemški papež, ki je precej opešal, vzdržuje prijateljske odnose s svojim naslednikom, čeprav je konservativnejši. Nazadnje se je v javnosti pojavil 8. decembra lani, ob odprtju svetih vrat bazilike sv. Petra, ko se je v katoliški cerkvi začelo jubilejno sveto leto, navaja AFP.