hrvaška, hitri test, testiranje Svet24.si

Kako do hitrega testa na Hrvaškem in kakšne so ...

navadni gož, pulj, kokošnjak Svet24.si

VIDEO: Gasilci v Pulju iz kurnika odvlekli kače

tonin tank blato Reporter.si

Vlada se gre trumpovski kulturni boj, Matej Tonin ...

plaža Svet24.si

Opozorilo za dopustnike na Hrvaškem! Vlada ...

20170520-00780986 Necenzurirano

Janševih 28 let na čelu SDS je evropski rekord

tin-vodopivec, urška-majdič Odkrito.si

TIN VODOPIVEC IN URŠKA MAJDIČ: pripravljata ...

Gregor Čeglaj, Klemen Bunderla Njena.si

Radio Aktual pripravil presenečenje za Sanjskega ...

Magazin

Frančišek proslavil obletnico predhodnikovega mašniškega posvečenja

Deli na:
Frančišek proslavil obletnico predhodnikovega mašniškega posvečenja

Foto: Getty Images

Papež Frančišek je danes pripravil praznovanje ob 65. obletnici mašniškega posvečenja svojega predhodnika na Petrovem prestolu, zaslužnega papeža Benedikta XVI. Kot ocenjuje francoska tiskovna agencija AFP, gre za gesto, ki izkazuje enotnost obeh papežev.

Na neobičajno praznovanje v papeški palači so bili povabljeni vodje dikasterijev oz. vatikanski ministri. Benedikt XVI. si je sicer zaželel praznovanja v ozkem krogu, na katerem pa je moral biti navzoč njegov starejši brat Georg. Brata sta bila posvečena leta 1951 na Bavarskem.

Med opoldansko slovesnostjo je 89-letni zaslužni papež, ki je bil videti dobrega zdravja, prisluhnil Frančišku, ki se mu je zahvalil za njegove molitve. Kot je dejal argentinski papež, te molitve dajejo veliko moč njemu in vsej Cerkvi.

O položaju Benedikta XVI. je Frančišek sicer spregovoril konec tedna, ko se je z letalom vračal iz Erevana v Vatikan. Na vprašanje, ali nemški zaslužni papež ob preselitvi v samostan znotraj Vatikana leta 2013 ni ohranil dela oblasti, je Frančišek odgovoril, da je papež en sam in da Benedikt XVI. ni drugi papež.

"Ob odstopu je dejal: Obljubljam pokorščino. In to je storil," je glede predhodnika dejal argentinski papež. Ob tem je povedal še, da so se nekateri odšli k Benediktu XVI. potožit nad njim oz. "tem novim papežem", da pa jih je ta nagnal. "To je mož besede, pokončen, pokončen," je dejal Frančišek.

Benedikta XVI. je Frančišek označil še za "starega očeta v hiši", "pogumnega in zelo inteligentnega človeka, ki moja ramena in hrbtenico ščiti s svojo molitvijo".

Nemški papež, ki je precej opešal, vzdržuje prijateljske odnose s svojim naslednikom, čeprav je konservativnejši. Nazadnje se je v javnosti pojavil 8. decembra lani, ob odprtju svetih vrat bazilike sv. Petra, ko se je v katoliški cerkvi začelo jubilejno sveto leto, navaja AFP.

Loading...