Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

FOTO: Evgen Bavčar je prejel francosko odlikovanje vitez legije časti

Deli na:
FOTO: Evgen Bavčar je prejel francosko odlikovanje vitez legije časti

Foto: Bobo

V Parizu živeči filozof, fotograf in borec za pravice slepih Evgen Bavčar je včeraj zvečer v Ljubljani prejel francosko odlikovanje vitez legije časti. Kot je ob podelitvi priznanja dejal francoski veleposlanik v Sloveniji Pierre-Francois Mourie, iz težke življenjske poti narediti bleščečo zgodbo zmorejo le veliki umi, kot je Bavčar.

Le-ti po veleposlanikovih besedah kljub neprijetni usodi najdejo neusahljive vire poguma, navdiha in ustvarjalnosti, skratka, ljubezni do življenja.

Kot je ob prejemu odlikovanja dejal Bavčar, je še posebej ganjen, da odlikovanje prejema na francoski državni praznik, s katerim se Francozi spominjajo padca Bastilje. Bastilja je bila po njegovih besedah velik zapor, na svetu pa je še veliko majhnih bastilj - veliko različnosti, ki bi jih bilo treba zavzeti.

Kot človek, ki mu je bila odvzeta svoboda s posebnimi potrebami, se je spomnil nekaterih, ki so mu v Franciji pomagali in ga spodbujali, izražali svojo solidarnost, ter na duha Francije, ki je slepim in slabovidnim dal njihovo pisavo.

Veleposlanik je v svojem nagovoru spomnil, da se je Bavčar po dveh zaporednih nesrečah, zaradi katerih je kot otrok izgubil vid, ponovno vključil v običajni šolski sistem in študij nadaljeval s sijajnimi rezultati. Doktoriral je iz filozofije estetike na Sorboni in postal raziskovalec na Nacionalnem centru za znanstvene raziskave.

V 80. letih minulega stoletja se je začel poglobljeno ukvarjati s fotografijo. "Treba je, kot pravite, razlikovati dve obliki vidnega - tisto, kar vidimo z očmi, in tisto, kar vidi vaš duh - , zato se ustrezno označujete kot ikonograf, raje kot fotograf," je o lavreatu dejal veleposlanik.

Spomnil je, da je Bavčar tudi častni doktor na Inštitutu za kritične študije v Mehiki in Univerzi v Novi Gorici, predavatelj, ki gostuje po vsem svetu, avtor več kot 150 fotografskih razstav v Franciji in drugod, ter avtor približno 150 publikacij, prevedenih v številne jezike.

Njegovo delo in poklicna pot sta bila predmet več dokumentarnih filmov, svoj prispevek k skupnim vrednotam, ki krepijo evropski duh, pa je prejel nagrado Državljan Evrope 2016. In navsezadnje so, kot je poudaril veleposlanik, Francozi po Bavčarjevi zaslugi konec 80. let minulega stoletja spoznali delo tržaškega pisatelja Borisa Pahorja.

Poleg tega je Bavčar resnični ambasador slepih, zagovornik njihovih pravic in svetovljanski duh, ki potuje po celem svetu ter obenem ostaja navezan na Slovenijo.

Bavčar je, kot so zapisali na francoskem veleposlaništvu v Ljubljani, odlikovanje prejel za izjemen prispevek na področju umetniške fotografije ter za osebna prizadevanja pri krepitvi odnosov med Francijo in Slovenijo.