Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

V Avstriji se s prvimi kvalifikacijami začenja sezona formule 1

Deli na:
V Avstriji se s prvimi kvalifikacijami začenja sezona formule 1

Fotografija je simbolična. - Foto: FIA

Prvi julijski konec tedna je končno, po dolgi koronakrizi in odlaganju začetka sezone, postregel tudi z začetkom elitnega avtomobilističnega tekmovanja. Svetovni prvak Lewis Hamilton in njegovi izzivalci v formuli 1 se bodo v povsem premešani sezoni 2020 prvič za točke merili v avstrijskem Spielbergu, danes ob 15. uri bodo tam kvalifikacije.

Dirka bo nato v nedeljo ob 15.10.

Po dirki v Avstriji bo naslednji teden na istem prizorišču še ena, ki se bo imenovala VN Štajerske. Za zdaj je v skrajšanem koledarju sezone 2020 osem potrjenih postaj, po Spielbergu še Madžarska (19. julij), Velika Britanija (2. in 9. avgust), Španija (16. avgust), Belgija (30. avgust) in Italija (6. september). V vodstvu tekmovanja pa želijo do konca sezone skupno izpeljati vsaj 16 dirk.

Prvi favorit je še vedno Hamilton, čeprav se je v zadnjem mesecu bolj kot s pripravami na sezono ukvarjal s svetovnim bojem proti rasizmu in postal dejaven ter prepoznaven borec za pravice temnopoltih. Hamilton letos lovi sedmi naslov prvaka po letih 2008, 2014, 2015, 2017, 2018 in 2019. Teoretično je njegov največji tekmec štirikratni prvak Nemec Sebastian Vettel, ki bo letos zadnjič vozil Ferrarija, pa čeprav je v zadnjem času v njegovi ekipi status prvega moža prevzel Monačan Charles Leclerc. Močan pa naj bi bil tudi Nizozemec Max Verstappen z Red Bullom.



Na prvi dirki bo Mercedes nastopil z dirkalnikom v črni barvi, tudi v podporo Hamiltonovemu boju, Britanec pa se je v petek predstavil v novi zunanji podobi s črnim kombinezonom in črno čelado.

Dogajanje v strogo nadzorovanem okolju, v Spielbergu ni gledalcev, povečali pa so število testiranj in pripravili stroga pravila za vse tekmovalce in spremljevalce, se je sicer začelo že v petek s prostima treningoma. Prve uradne vožnje v sezoni so bile sicer v znamenju Mercedesa, saj je Hamilton dobil oba petkova treninga pred moštvenim sotekmovalcem Valtterijem Bottasom.

Povsem brez zapletov pa ne gre. Že po prvih treningih je namreč moštvo Red Bull v petek vložilo pritožbo zoper Mercedes zaradi domnevno neustreznih dirkalnikov oziroma nedovoljene tehnične pomoči. Zmotil jih je Mercedesov sistem DAS, ki pomaga pri krmiljenju dirkalnika oziroma omogoča dirkaču prilaganje kota sprednjih koles med vožnjo. Krovna zveza Fia naj bi o pritožbi odločala že danes.