Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Tekmovalci Kmetija 2023 Njena.si

Tekmovalka Kmetije se je poročila

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Fifa je ustavila postopek izbire gostitelja SP leta 2026

Deli na:
Fifa je ustavila postopek izbire gostitelja SP leta 2026

Foto: Reuters

Mednarodna nogometna zveza Fifa je zaradi kriminalistične preiskave domnevnega kupovanja glasov prirediteljev naslednjih dveh svetovnih prvenstev leta 2018 in 2022 v Rusiji in Katarju zaustavila postopek izbire gostitelja svetovnega prvenstva, ki bo leta 2026, je danes v Moskvi dejal generalni sekretar organizacije Jerome Valcke.

Med morebitnimi kandidati za prireditelja mundiala leta 2026 so bili Kanada, Mehika in Združene države Amerike. Za to prvenstvo naj bi kandidirale le neazijske države članice, gostitelja tega prvenstva pa bi v skladu z načrti izbrali maja 2017 v malezijskem Kuala Lumpurju. Zaradi korupcijske preiskave je po besedah Valckeja "nesmiselno nadaljevati kandidacijski proces za to prvenstvo".

Valcke je sicer tudi sam pod sumom obtožb, da je bil v korupcijski verigi bančnih transakcij domnevne podkupnine v višini deset milijonov dolarjev iz Južnoafriške republike na račun karibske nogometne zveze, v lasti razvpitega karibskega vplivneža Jacka Warnerja.

Domnevno kupovanje glasov delegatov Fife, ki naj bi za izbor Rusije in Katarja dobili plačano denarno nadomestilo, se je sicer znašlo pod kar dvema neodvisnima preiskavama švicarskih in ameriških organov pregona.

V tem trenutku zaradi časovne bližine tekmovanja skorajda ne obstajajo realne možnosti, da bi Rusiji odvzeli organizacijo prvenstva, ki bo v tej državi že čez tri leta, tudi če bi preiskovalci dokazali nezakonitosti. "Priprave tako za svetovno prvenstvo kot tudi za pokal konfederacij leto prej in za julijski žreb predtekmovalnih skupin na prvenstvu v Sankt Peterburgu potekajo povsem v skladu z načrti," je še dejal Valcke po ogledu graditve prizorišč prvenstva v ruski Samari, kjer bo stal nov, sodoben stadion s 45.000 sedeži.

"Prav nobenega dvoma ni, da bodo vsi dogodki in tekmovanja v Rusiji na vrhunski ravni," je visokega gosta s sedeža Fife v Zürichu dopolnil Vitalij Mutko, ruski minister za šport, sicer tudi vodja organizacijskega odbora SP leta 2018 in član Fifinega izvršnega odbora. "Nobenih zapletov ne pričakujemo, priprave potekajo, tako kot smo načrtovali in v skladu z vnaprej določeno časovno dinamiko," je še dejal Mutko.

Valcke se je odzval tudi na obtožbe, da je bil člen v podkupovalni verigi: "Res ne razumem v čem je problem in zakaj so se spravili prav name v tej zadevi. Ni šlo za denar Fife, ampak za uradni zahtevek južnoafriških oblasti, v skladu z našimi pravili in našim načinom delovanja."

Preiskovalci v mednarodni preiskavi preiskujejo sum sumljivih bančnih transakcij, ki so sledila pismu, ki so ga Valckeju leta 2008 poslali iz južnoafriške nogometne zveze in v katerem ga prosijo, naj bo denar nakazan iz proračuna za svetovno prvenstvo leta 2010 na račun, ki ga je upravljal Warner, in sicer za namen delovanja posebnega programa za negovanje afriške dediščine na Karibih.

"Da, kot kaže so se mediji očitno odločili, da je treba ob Blatterju odrezati še mene, dobro, ampak ne ob tem govoriti, da zaradi tistih desetih milijonov dolarjev," do predstavnikov sedme sile ni bil nič kaj prijazen Valcke.

Britanska radiotelevizija je danes poročala, da bodo članice Fife naslednika 79-letnega Švicarja Seppa Blatterja, ki je tik po začetku petega zaporednega štiriletnega mandata pod bremenom največje korupcijske afere v nogometu presenetljivo napovedal slovo s funkcije, izbirale na izrednem volilnem kongresu 16. decembra v Zürichu. Valcke je dejal, da je omenjeni datum eden izmed možnih. V skladu s pravili bo dokončni datum kongresa določil izvršni odbor Fife na julijskem izrednem kongresu. Volitve novega predsednika morajo biti izpeljane do prihodnjega marca.