bikoborbe Svet24.si

Biki v Kolumbiji si lahko oddahnejo, konec je ...

duši Svet24.si

Jasni znaki, da je nekdo iz vaše dušne skupnosti

823603_092-strancar Necenzurirano

Znani slovenski podjetnik na avstrijski zatožni ...

mitja kunstelj-pl Reporter.si

Tako je sodišče sesulo Mitjo Kunstlja, ki je ...

osijek pm Ekipa24.si

Grozljivka na Hrvaškem: prerešetali so avto ...

Prepričan, da je kopija očeta Odkrito.si

Trdi, da je nezakonski sin Kralja Karla III. in ...

doncic edwards Ekipa24.si

Velika drama v Dallasu tokrat z nesrečnim koncem ...

Magazin

Evropski šef Googla se med zaslišanjem ni spomnil svoje plače

Deli na:
Evropski šef Googla se med zaslišanjem ni spomnil svoje plače

Foto: Getty Images

Šef Googla za Evropo, Bližnji vzhod in Afriko Matt Brittin je danes v britanskem parlamentu zagovarjal davčne prakse ameriškega spletnega velikana. Med drugim je poslance razjezil, ker jim ni znal povedati, koliko zasluži. "Očitno davkoplačevalci živijo v drugem svetu," mu je očitala poslanka laburistov Meg Hillier.

Brittina je zasliševal odbor britanskega parlamenta za nadzor javnih financ, ki ga vodi Hillierjeva. Google se je pod lupo znašel zaradi domnevnega izogibanja plačevanju davkov.

Predsednica odbora je menedžerja med drugim vprašala, koliko zasluži. Brittin ni znal povedati in je ponudil, da točne številke poslancem pošlje kasneje.

"Davkoplačevalci, naši volivci, so zelo jezni. Očitno živijo v zelo drugačnem svetu kot vi, če nam ne znate niti povedati, koliko ste plačani," je bila po poročanju francoske tiskovne agencije AFP jezna Hillierjeva.

Britanski davčni urad je prejšnji mesec sporočil, da bo Google za poravnavo za zadnjih 10 let delovanja v Veliki Britaniji plačal dodatnih 130 milijonov funtov (166 milijonov evrov). Podjetje na Otoku ustvari 11 odstotkov globalnega prometa.

Medtem ko je finančni minister George Osborne dogovor razglasil za zmago, pa je bila javnost manj zadovoljna. Še posebej potem ko se je izkazalo, da je Google samo v zadnjih 18 mesecih v Veliki Britaniji ustvaril 106 milijonov funtov dobička ob 1,18 milijarde funtov prihodkov.

Laburisti so Google obtožili, da plačuje le triodstotni davek, kar pa je Brittin zanikal. "Razumem jezo in razumem da bodo ljudje, ko vidijo navedbe, da plačujemo triodstotni davek, jezni. A to ni res. Plačujemo 20-odstotni davek," je zagotovil.

Globalni šef Googla za davčne zadeve Tom Hutchinson pa je poudaril, da številke 130 milijonov niso izpogajali in ni bila kar tako vržena na mizo. Davčni urad jo je oblikoval na podlagi večletne natančne revizije, je zagotovil.

V 130 milijonov funtov je vključenih 18 milijonov funtov obresti, ne pa tudi morebitne kazni. Kot je pojasnil vodja davčnega urada za obdavčitve podjetij Jim Harra Googlu niso naložili kazni, ker bi mu bilo zelo težko dokazati malomarnost pri plačevanju davkov.