bencin Svet24.si

Znane so nove cene goriv: So dosegle rekord, ali ...

jasna kuljaj Svet24.si

FOTO: Kje dopustujejo slovenski estradniki?

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

stuttgart Ekipa24.si

Slovenec se seli k nekdanjemu prvaku bundeslige: ...

sfox Odkrito.si

Ima legendarna pevka in starleta raka?

Adam Delius Ekipa24.si

Oglasil se je Delius! Tu je novi trener in njegova...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Evropski milijarderji najbogatejši, v povprečju "težki" 5,2 milijarde evrov

Deli na:
Evropski milijarderji najbogatejši, v povprečju "težki" 5,2 milijarde evrov

Foto: Reuters

Evropski milijarderji so bogatejši od svojih ameriških in azijskih kolegov, v povprečju pa njihovo premoženje znaša 5,7 milijarde ameriških dolarjev (5,2 milijarde evrov), kaže danes objavljena študija švicarske banke UBS in revizijske družbe Pricewaterhousecoopers (PWC).

Ameriški milijarderji imajo v povprečju pod palcem 4,5 milijarde dolarjev (4,1 milijarde evrov) azijski pa 3,2 milijarde dolarjev (2,9 milijarde evrov), izsledke študije povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Azijski milijarderji imajo sicer manjše bogastvo, a so obenem mlajši od evropskih in ameriških. V povprečju so stari 57 let, kar je deset let manj od evropskih in ameriških. Študija še kaže, da bo v prihodnje največ novih bogatašev v Aziji.

Kot je ocenil Josef Stadler, predstavnik UBS, ki se ukvarja z bogataši, trenutno obdobje, za katerega je značilno hitro naraščanje števila bogatih, spominja na zlata leta konec 19. in v začetku 20. stoletja, ko je bil v Evropi in ZDA prvi val inovacij v novejši zgodovini. Pojasnil je še, da gre pri naraščanju oz. upadanju števila bogatih za cikličen pojav.

Med tistimi, ki so obogateli v zadnjih 20 letih, jih je v Evropi kar 50 odstotkov nakopičilo bogastvo s potrošnimi dobrinami, med Azijci pa je takih 20 odstotkov. V ZDA pa je največ novopečenih milijarderjev, 30 odstotkov, obogatelo v finančnem sektorju.

Četrtina vseh azijskih milijarderjev je odrasla v revščini; med evropskimi bogataši je takih osem odstotkov, med ameriškimi pa šest odstotkov.

Študijo so izvedli na vzorcu 1300 milijarderjev.