Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Evropski milijarderji najbogatejši, v povprečju "težki" 5,2 milijarde evrov

Deli na:
Evropski milijarderji najbogatejši, v povprečju "težki" 5,2 milijarde evrov

Foto: Reuters

Evropski milijarderji so bogatejši od svojih ameriških in azijskih kolegov, v povprečju pa njihovo premoženje znaša 5,7 milijarde ameriških dolarjev (5,2 milijarde evrov), kaže danes objavljena študija švicarske banke UBS in revizijske družbe Pricewaterhousecoopers (PWC).

Ameriški milijarderji imajo v povprečju pod palcem 4,5 milijarde dolarjev (4,1 milijarde evrov) azijski pa 3,2 milijarde dolarjev (2,9 milijarde evrov), izsledke študije povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Azijski milijarderji imajo sicer manjše bogastvo, a so obenem mlajši od evropskih in ameriških. V povprečju so stari 57 let, kar je deset let manj od evropskih in ameriških. Študija še kaže, da bo v prihodnje največ novih bogatašev v Aziji.

Kot je ocenil Josef Stadler, predstavnik UBS, ki se ukvarja z bogataši, trenutno obdobje, za katerega je značilno hitro naraščanje števila bogatih, spominja na zlata leta konec 19. in v začetku 20. stoletja, ko je bil v Evropi in ZDA prvi val inovacij v novejši zgodovini. Pojasnil je še, da gre pri naraščanju oz. upadanju števila bogatih za cikličen pojav.

Med tistimi, ki so obogateli v zadnjih 20 letih, jih je v Evropi kar 50 odstotkov nakopičilo bogastvo s potrošnimi dobrinami, med Azijci pa je takih 20 odstotkov. V ZDA pa je največ novopečenih milijarderjev, 30 odstotkov, obogatelo v finančnem sektorju.

Četrtina vseh azijskih milijarderjev je odrasla v revščini; med evropskimi bogataši je takih osem odstotkov, med ameriškimi pa šest odstotkov.

Študijo so izvedli na vzorcu 1300 milijarderjev.