stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

drama prenova-pl Reporter.si

Namesto države bo služil zasebnik: 2,55 milijona...

anamarija lampic nico gross af Ekipa24.si

Slovenska zvezdnica z ostro kritiko smučarske ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Ekstaza v Stožicah: Slovenija gre na Euro 2024!

Deli na:
Ekstaza v Stožicah: Slovenija gre na Euro 2024!

Slovenijo je v vodstvo popeljal Benjamin Šeško. - Foto: Martin Metelko

Slovenska nogometna reprezentanca se je uvrstila na evropsko prvenstvo 2024, ki bo v Nemčiji. Na zadnji kvalifikacijski tekmi je v Ljubljani premagala Kazahstan z 2:1 (1:0).

* Stadion Stožice, gledalcev 16.432, sodniki: Marciniak, Sokolnicki in Kupsik (vsi Poljska).
* Strelci: 1:0 Šeško (41./11 m), 1:1 Orazov (48.), 2:1 Verbič (86.)
* Slovenija: Oblak, Janža (od 87. Drkušić), Bijol, Blažič, Karničnik, Mlakar (od 72. Verbič), Elšnik, Gnezda Čerin, Stojanović (od 90+2. Gorenc Stanković), Šporar (od 87. Kurtić), Šeško.
* Kazahstan: Šackij, Vorogovskij, Alip, Maročkin, Malij, Bistrov, Orazov, Kuat (od 64. Kenesov), Bejsebekov (od 81. Tapalov), Česnokov (od 81. Sviridov), Samorodov (od 90+2. Ajmbetov).
* Rumeni kartoni: Verbič; Vorogovskij, Kuat, Malij, Alip.
* Rdeči karton: /.

Slovenska vrsta je na odločilni tekmi kvalifikacij delo opravila po svojih in željah navijačev. Čeprav je proti Kazahstanu potrebovala le točko za poletni odhod v Nemčijo, so izbranci Matjaža Keka tekmeca za piko na i uspešnim kvalifikacijam po golih Benjamina Šeška in Benjamina Verbiča dosegli še sedmo zmago v skupini H in tako končali na drugem mestu.

Slovenija bo tako četrtič nastopila na velikem tekmovanju. Doslej je po vodstvom Srečka Katanca igrala na evropskem prvenstvu 2000 in svetovnem prvenstvu 2002, pod Kekovim vodstvom Keka pa še na SP 2010.

Slovenski nogometaši bodo tekmece za skupinski del EP 2024 dobili na žrebu, ki bo 2. decembra ob 18. uri v Hamburgu.

Kek je tekmo začel s pričakovano, standardno postavo, v katero sta se vrnila Andraž Šporar in Petar Stojanović. Prav ta je v sedmi minuti prvi na tekmi sprožil proti vratom Kazahstana, a zgrešil z roba kazenskega prostora.


V naslednjih minutah je Slovenija imela pobudo, a ni bila nevarna, le Jan Mlakar je dvakrat zgrešil s strelom z glavo. V 28. minuti pa so tudi Kazahstanci prišli do strela z glavo, ko je povsem sam ostal Islam Česnokov, a Janu Oblaku ni povzročil veliko dela.

V 34. minuti so gostitelji po obetavni akciji iztržili le kot po posredovanju Igorja Šackija, izvrstno pa je v 38. minuti posredoval Oblak, a so sodniki pred tem že tako dosodili nedovoljen položaj.

So pa domači prišli do najstrožje kazni v 40. minuti po prekršku nad Stojanovićem in posredovanju Vara, z bele pike je v 41. minuti streljal Benjamin Šeško in zanesljivo zadel za 1:0.

Takoj po začetku drugega dela pa so Kazahstanci presenetili slovensko obrambo, z desne strani je pred gol podal Maksim Samorodov, iz bližine pa je zadel član Kopra Ramazan Orazov in tako tekmece vrnil v igro.

V 53. minuti so imeli Slovenci prosti strel na dobrih 20 metrih, izvedel ga je Adam Gnezda Čerin, z obrambo pa se je izkazal Šackij, ki je brez težav ujel tudi žogo po Šporarjevem poskusu od daleč v 56. minuti.

V 60. minuti so bili domači zelo blizu drugemu zadetku, a so gosti na golovi črti ustavili strel Jake Bijola iz osrčja kazenskega prostora, toda Kazahstanci so bili v naslednjih minutah boljši, prišli tudi do novega strela v kazenskem prostoru, a na srečo Slovencev je bil preslab.

Slovenska zasedba je nato spet prevzela pobudo, a si ni priigrala nevarnejše akcije, a le do 86. minute, ko je izpeljala protinapad, ki ga je nato z lepim strelom z leve strani uspešno končal Benjamin Verbič za 2:1 in tako potrdil pot v Nemčijo.

Slovenski nogometaši so tako lahko po zadnjem pisku začeli slavje, ki bo vrhunec doživelo s torkovim sprejemom ob 16. uri v središču Ljubljane.