Femme fatale: Snežana Vukmirović Odkrito.si

Slovo lepe slovenske športnice

krogla Svet24.si

Vse velike skrivnosti lepih magičnih krogel

tek Svet24.si

Pod drobnogledom: izbrati tek ali hojo?

Blaž Brodnjak Svet24.si

Skrivnostni sestanki pri Marjanu Šarcu

barva las Najstnica.si

Trend pričesk, ki vas bo navdušil

Tanja Žagar2_osebni arhiv Njena.si

Tanja Žagar: Toliko kot pečem od rojstva sinka, ...

indira ekic Njena.si

Toliko se je Indira 'zredila' po koncu šova

Magazin

Ekološka katastrofa! Velik del koral je že mrtev

Deli na:
Ekološka katastrofa! Velik del koral je že mrtev

Največji koralni greben na svetu, Veliki koralni greben pred obalo Avstralije, je po mnenju strokovnjakov mogoče rešiti le še z odločnim spopadom s podnebnimi spremembami.

Tako so v strokovni reviji Nature zapisali raziskovalci z univerze Jamesa Cooka v avstralskem Townsvillu. Kot ugotavljajo, je velik del koral že mrtev.

Samo z ukrepi za izboljšanje kakovosti vode in prepovedjo ribolova t. i. beljenja koral na Velikem koralnem grebenu ni več mogoče zaustaviti, so po poročanju nemške tiskovne agencije zapisali avtorji raziskave.

"Podnebne spremembe ne pomenijo nevarnosti za prihodnost," je dejal soavtor članka Terry Hughes, vodja centra za študije koralnega grebena na univerzi Jamesa Cooka. "Na Velikem koralnem grebenu se to dogaja že 18 let," je dodal. Samo s posameznimi ukrepi grebena ne bo mogoče rešiti.

Beljenje koral pred vzhodno obalo Avstralije je v zadnjih letih polnilo časopisne stolpce po vsem svetu. Kot eden od možnih vzrokov za ta pojav velja dejstvo, da so temperature vode danes za do štiri stopinje Celzija višje kot pred časom.

Korale so živi organizmi, ki živijo v sožitju z algami. Od alg dobivajo potrebna hranila in kisik, a ko pri višjih temperaturah postanejo alge strupene, jih korale zavrnejo in izgubijo svojo barvo. Poleg tega pa postanejo tudi bolj občutljive za razne bolezni in na koncu tudi odmrejo.

V lanskem rekordno toplem letu je beljenje koral prizadelo približno 90 odstotkov Velikega koralnega grebena, ki se razteza na več kot 2300 kilometrih. Prvi kontrolni preleti v tem letu so pred kratkim odkrili še nove poškodbe. Doslej je med dvema takšnima pojavoma vedno preteklo nekaj let, v katerem so si lahko korale opomogle.