prenajedanje Dobra karma

Zakaj se zvečer sproži volčja lakota in ...

trgovina, nakupovanje, potrošnik Svet24.si

Nedeljsko zaprtje trgovin pogubno za male trgovce?...

JANEZ-STUSEK-pl5 Reporter.si

Sramota! Na čelu slovenske obveščevalne službe...

bris, koronavirus Svet24.si

Z novim koronavirusom okužen učenec OŠ Ludvika ...

ILU20200504_X7R4531 Necenzurirano

Orbanov oligarh kupuje slovensko državno ...

100913614_238493430776529_4655361849502988722_n Odkrito.si

Jan Oblak - Psa poslal s taksijem iz Slovenije v ...

Rebeka Dremelj Njena.si

Takšna je bila Rebeka Dremelj pred več kot 30 ...

Magazin

Domoljubna pesem z besedilom premierja Janše danes na youtubeu v popravljeni različici

Deli na:
Domoljubna pesem z besedilom premierja Janše danes na youtubeu v popravljeni različici

Iz videa za pesem Najlepša si, z domoljubnim besedilom premierja Janeza Janše, je hrvaški Rovinj danes vendarle izginil. - Foto: Posnetek zaslona

Domoljubna pesem Najlepša si, za katero je besedilo napisal predsednik slovenske vlade Janez Janša, uglasbil pa jo je Boštjan Cerar, je kmalu po objavi na Youtubeu dvignila precej prahu celo na Hrvaškem, ne le v Sloveniji. V videu se je namreč med podobami Slovenije znašla tudi podoba hrvaškega Rovinja, kar so opazili tudi pri hrvaškem Večernjem listu. Cerar je prvotno različico videa danes vendarle odstranil in jo zamenjal s popravljeno verzijo brez podob Rovinja in brez slovničnih napak.

Kot smo že pisali, so se o pesmi Najlepša si, ki jo je na svojem twitter profilu objavil tudi premier Janša, včeraj precej obširno razpisali v hrvaškem Večernjem listu. V članku z originalnim naslovom »Janša po uzoru na Thompsona napisao 'Najlepša si', a u spotu završio i Rovinj« je avtor glasbe Boštjan Cerar med drugim dejal, da z bendom, ki izvaja pesem, niso sodelovali pri produkciji videospota, temveč naj bi ga posnela »članica Janšine stranke«. Omenil je še, da so Rovinj v videu opazili tudi nekateri slovenski gledalci in menil, da iz tega ne gre delati preveč hrupa in da bi morali biti v tem trenutku vsi ljudje, tudi Slovenci in Hrvati, združeni v skupnem boju proti koronavirusu.

Tudi zaradi tovrstnih navedb so se pozneje pojavila namigovanja, da se je Rovinj v videu morda kljub vsemu znašel namerno, kot neke vrste politična provokacija, naperjena proti južnim sosedom, saj ni bilo nikjer izrecno omenjeno, da gre za napako, denimo uporabo slike Rovinja namesto Pirana ali kaj podobnega.

Glede na to, da je pri nastanku pesmi s svojim besedilom sodeloval tudi predsednik slovenske vlade, bi bilo v izogib nepotrebnim meddržavnim vznemirjanjem kakršnokoli pojasnilo v tej smeri smiselno.

A pojasnila ni bilo.

Foto: Posnetek zaslona / Youtube - Podoba Rovinja v pesmi Najlepša si, za katero je besedilo napisal Janez Janša.

Na hrvaškem so se medtem pojavljali spletni komentarji kot ta, da gre za slovensko predrznost, v Sloveniji pa smo lahko brali celo interpretacije zgodovinskih dejstev in trditve, da je Istra in z njo seveda tudi Rovinj, tako ali tako slovenska.

Video je na twitterju komentiral tudi naš sodelavec Nenad Glücks:

Video s podobo Rovinja je bil danes brez dodatnih pojasnil odstranjen. Odstranjen je bil tudi tvit premierja, v katerem je objavil prvotno različico pesmi. Boštjan Cerar pa je, potem ko so prvotno različico videli domala že vsi, na svojem youtube kanalu objavil novo različico videa, premierjev poklon Sloveniji v času preizkušnje.

Foto: Posnetek zaslona - Včerajšnja različica pesmi Najlepša si je bila z youtubea odstranjena.

POJASNILO GLEDE VIDEA "NAJLEPŠA SI" JE BILO OBJAVLJENO NA SPLETNIH OMREŽJIH

Na vaši spletni strani ste objavili članek z naslovom: "Domoljubna pesem z besedilom premierja Janše danes na youtubeu v popravljeni različici". V članku ste izpostavili, da se je v videu za domoljubno pesem Najlepša si, za katero je besedilo napisal predsednik slovenske vlade Janez Janša, uglasbil pa jo je Boštjan Cerar, znašla podoba Rovinja in da pojasnila glede tega, zakaj se je ta podoba znašla v videu, ni bilo. Navedli ste tudi, da je bil video s podobo Rovinja brez dodatnih pojasnil odstranjen.

Poudarjamo, da se je na uporabljeno podobo Rovinja v videu za omenjeno pesem odzvala avtorica videa, ki je zapisala: "Pri montaži videa je prišlo do neljube napake, saj sem v dobri veri po avtentičnosti slike, le-to kupila na portalu Shutterstock in ob tem verjela, da gre za sliko Pirana, kot je avtor napisal. Za nevšečnosti se iskreno opravičujem. Video pa je tudi popravljen in upam, da boste uživali v ogledu."

Omenjeno pojasnilo je bilo objavljeno na družbenih omrežjih. Navedbe pisca članka, da pojasnil o podobi Rovinja v videu ni bilo, tako ne držijo. V nadaljevanju dodajamo tudi posnetke zaslonov, kjer je pojasnilo jasno navedeno.

S spoštovanjem, 

Lucija Mlakar, odnosi z javnostmi SDS

loading...
Loading...