atene saharski pesek Svet24.si

Atene je pogoltnila oranžna meglica saharske ...

požar Škofljica Svet24.si

Foto: Po obsežnem požaru župan občine ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Afera Dars: poslanca NSi na policiji preverjala, ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Đokovićev oče teniški svet hujska na Bolgara Dimitrova, a tenisači za polomijo Adria toura krivijo Đokovića

Deli na:
Đokovićev oče teniški svet hujska na Bolgara Dimitrova, a tenisači za polomijo Adria toura krivijo Đokovića

Đoković, Dimitrov in kolegi s pobiralci žogic na Adria touru. - Foto: Profimedia

Po nenadnem in odmevnem propadu jadranske teniške turneje Adria tour, ki jo je organiziral prvi igralec sveta Novak Đoković, zaradi številnih okužb z novim koronavirusom med igralci in spremljevalci, se je pozornost vpletenih in javnosti hitro prevesila k iskanju krivca.

Prvi na tapeti je kot pobudnik in organizator turneje postal Đoković. Ta je po razkritju, da se je sam okužil z virusom sars-cov-2, tudi javno priznal, da je bila turneja kljub dobri nameri napaka, saj naj bi bilo predvsem prezgodaj za organizacijo tovrstnih dogodkov.

Ob tem je napovedal pomoč ljudem v Beogradu in Zadru; po teh uvodnih postojankah se je turneja zaradi pozitivnih testov na koronavirus tudi predčasno končala.

A zgodba z iskanjem krivca se s tem vendarle ni končala, saj svetovni mediji že dva dni poročajo o številnih primerih kazanja s prsti med vpletenimi v turneji. Tako so kmalu v javnost prišle besede Đokovićevega očeta Srđana, ki je kot povzročitelja okužb pokazal na Bolgara Grigorja Dimitrova. Ta je bil prvi igralec, ki je javno sporočil, da je pozitiven.

"Kako je prišlo do okužb? Verjetno, ker je Dimitrov prispel bolan, pa vprašanje, od kod. Ni bil testiran v Zadru, ampak nekje drugje. Mislim, da to ni prav. Povzročil je veliko škodo vam na Hrvaškem in nam kot družini ter Srbiji," je dejal oče prvega igralca sveta za hrvaško televizijo RTL.

A to je zanikal agent Dimitrova Georgi Stoimenov, ki je poudaril, da je Bolgar prispel na prvo postajo turneje v Beograd neposredno iz trimesečne izolacije. "Niti v Beogradu niti v Zadru mu niso ponudili ali od njega zahtevali testa. Organizatorji so tisti, ki so odgovorni," je dodal agent po poročanju britanskega Guardiana.



Podobno mnenje je za avstrijski Standard izrazil agent tretjega igralca sveta Dominica Thiema Herwig Straka, ki pravi, da glavno krivdo nosi Đoković kot organizator. "Edini, ki se mora opravičiti, je Đoković, ker je vse uprizoril," je dejal Straka.

Tudi Đokovićevi igralski kolegi niso prizanesljivi do prvega igralca sveta. Celo eden od njegovih najtesnejših prijateljev v karavani Škot Andy Murray ga ni mogel braniti. "Gledano za nazaj, do tega ne bi smelo sploh priti. Nikakor ni presenetljivo, koliko ljudi se je okužilo, glede na nekatere posnetke, ki krožijo," je dejal Murray.

Nekdanji trener Murrayja in Švicarja Rogerja Federerja Paul Annacone pa je za Sports Illustrated ocenil, da mnogim igralcem v moški karavani ni jasno, kako je lahko do takšne turneje sploh prišlo. "Njegova velika želja, da naredi nekaj dobrega, je zameglila vse informacije in znanstvena dognanja. Zadaj je bil dober namen s pravimi razlogi, ampak končni rezultat je bil precej poguben."

Bolj prizanesljivi do Đokovića so medtem organizatorji Wimbledona. Direktor običajno tretjega od štirih turnirjev za veliki slam v sezoni Richard Lewis je za Guardian ocenil, da bodo napake na jadranski turneji pomagale organizatorjem naslednjih turnirjev, tudi odprtega prvenstva ZDA avgusta in OP Francije septembra, da postavijo in zagotovijo upoštevanje varnostnih smernic.

Lewis se je ob tem sicer izognil oceni, da Đoković kot prvi igralec sveta in zmagovalec Wimbledona nosi še toliko večjo odgovornost v javnosti. "Dejstvo je, da dandanes opravljajo vsi športniki in športnice vodilno vlogo glede na njihov status ... S tega stališča je to razočaranje."