Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Đoković: deveto finale, deveta zmaga na odprtem prvenstvu Avstralije

Deli na:
Đoković: deveto finale, deveta zmaga na odprtem prvenstvu Avstralije

Foto: arhiv Ekipe

Srbski zvezdnik Novak Đoković je še devetič v karieri zmagal na odprtem teniškem prvenstvu Avstralije. V finalu prvega turnirja velike četverice v sezoni je s 7:5, 6:2, 6:2 premagal Rusa Danila Medvedjeva in se še učvrstil na mestu najuspešnejšega igralca tega turnirja v zgodovini.

Triintridesetletni Beograjčan v finalih OP Avstralije ostaja brezhiben, potem ko je pred tem dobil vseh osem tovrstnih obračunov v letih 2008, 2011, 2012, 2013, 2015, 2016, 2019 in 2020. Šest naslovov imata na tem turnirju Švicar Roger Federer ter Avstralec Roy Emerson, ki je vse turnirje osvojil pred letom 1969 in odprto ero tenisa.

S skupno 18. naslovom na turnirjih velike četverice se je Đoković znova približal Federerju in Špancu Rafaelu Nadalu, ki na večni lestvici vodita z 20. O prevladi velike trojice govori tudi podatek, da so dobili kar 54 od zadnjih 63 turnirjev, od prvega Federerjevega naslova pa so osvojili 58 od 70 grand slamov.

Prvi niz se je začel in končal po Đokovićevih željah, vmes pa je Medvedjev pokazal, zakaj si je zaslužil nastop v finalu Melbourna. Po vsega osmih minutah je Srb prišel do vodstva 3:0, v polju pa je bil sprva nezgrešljiv. Rus se je hitro pobral, zaigral bolje in prišel do "rebreaka" v peti igri po zgrešenem smešu Srba. Medvedjev je bil nato na svoj začetni udarec zanesljiv, v 12. igri pa je Srb pritisnil in si priigral tri žogice za niz. Izkoristil je tretjo, ko je Rus poslal forhend v mrežo.

Drugi niz je bolje začel 25-letni Moskovčan, ki je prišel do odvzema servisa, a s tem še dodatno podžgal Srba, ki je odgovoril s štirimi zaporednimi igrami. Zanesljiva igra na začetni udarec je preprečila Rusu, da bi ogrozil tekmeca, Đoković pa je po novem izjemnem returnu prišel še do tretjega "breaka" za zmago v nizu s 6:2.

Tretji niz je kot v prvem znova začel s prednostjo 3:0. Medvedjev je v doslej edinem finalu na grand slamih leta 2019 na OP ZDA nadoknadil dva niza zaostanka proti Rafaelu Nadalu in nato izgubil petega. Tokrat proti zanesljivemu Đokoviću, ki je imel odgovor na vsako potezo Rusa, ni našel povratka, Srb pa je dobil še 82. od 90 obračunov v Melbourne Parku.

Medvedjev je pred osmim medsebojnim obračunom slavil na treh od zadnjih štirih, na najbolj pomembnem pa je Đoković unovčil bogate izkušnje, prekinil niz 20 zmag Rusa in se podpisal pod novo rekordno znamko na OP Avstralije.


Prvi je spregovoril Medvedjev, ki je bil razočaran po finalu, v katerem ni prikazal najboljše igre. "Ni lahko govoriti, ko izgubiš finale grand slama. Upam, da se bom bolje odrezal pri govoru, kot sem se na igrišču. Deveti naslov v Melbournu, saj ni več kaj za dodati," je sprva Đokoviča pohvalil Rus in postregel z zanimivo anekdoto, ko še ni bil del najboljših tenisačev na svetu.

"Ko sem prvič treniral z Novakom, sem bil na lestvici okoli 500. mesta. Nisem niti vedel, ali lahko spregovorim z njim. Bil sem zelo sramežljiv, on pa je bil eden najboljših igralcev na svetu in je takrat dobil Wimbledon. Bil je kot bog zame. Toda on je prišel do mene, me spraševal o različnih zadevah in me spodbujal, ne glede na to, kje in kdo sem bil takrat. Res si velik človek in velik športnik," je še dodal Medvedjev, ki bo na ponedeljkovi računalniški lestvici zasedel tretje mesto.

Đoković je moral pred začetkom govora najprej umiriti glasne Srbe, ki se jim je zahvalil v svojem jeziku. "Rad bi vrnil lepe besede Danilu. Si izjemen človek, odličen tenisač, pokazal si svoje kakovosti. To, kar si storil v zadnjih mesecih in nanizal 20 zaporednih zmag, je neverjetno. V zadnjih letih me sicer v Monte Carlu ne kličeš več, da bi trenirala," se je malce šalil Srb.

"Si zelo prijazen človek, na igrišču pa eden najtežjih tekmecev, ki sem jih kdajkoli srečal. Samo vprašanje časa je, kdaj boš osvojil grand slam. Če ti ni odveč, lahko še počakaš nekaj let," je po devetem naslovu razlagal Đoković, ki bo v prihodnosti lovil rekordno število naslovov velikih rivalov Federerja in Nadala.

"V zadnjih tednih sem bil kot na vrtiljaku. Vse smo storili v ekipi, da sem lahko igral. Veliko je mešanih občutkov po vsem, kar se je dogajalo v zadnjem mesecu in pol v Avstraliji. Ko potegnemo črto, je bil to izjemen turnir za vse udeležence in organizatorje. Izzivov je bilo ogromno na vseh ravneh, zato morate biti vsi ponosni na to, kar vam je uspelo in da lahko stojimo na tem odru," je nadaljeval 33-letnik in se za konec posvetil "svoji ljubezni".

"Za konec bi se zahvalil temu igrišču. Rad bi se zahvalil Areni Roda Laverja. To je dolga ljubezenska zgodba, ki je vsako leto močnejša," je še zaključil Srb.

Pokal Normana Brookesa je v zrak dvignil pred polovično napolnjenimi tribunami oziroma 7500 gledalci na svojem najljubšem igrišču, v žep pa pospravil še 1,79 milijona evrov, medtem ko je poražencu pripadlo okoli 975.000 evrov.