tat, tatvina, trgovina Svet24.si

Otroci in odrasli skupaj kradli: v petek dopoldne ...

toča, uničen pridelek, škoda, Svet24.si

Zadnje neurje s točo bi lahko omilili, a je na ...

grad-poženik Necenzurirano

Bi kupili grad? Prodaja se tudi zaradi bivšega ...

tina gaber robert golob pl Reporter.si

Redek prizor: Robert in Tina, Janez in Urška so ...

nogomet slovenija - srbija Ekipa24.si

Dan D za Slovence! V Kölnu obračun z Anglijo za ...

aleš-valič Njena.si

Aleš Valič o odnosu z ženo, vnukih in svojem ...

slovenci katedrala slovenski navijači Ekipa24.si

Sijajni prizori iz Kölna! Slovenci pred mogočno ...

Magazin

Dečku, ki so mu med obrezovanjem odrezali penis, 220.000 evrov odškodnine

Deli na:
Dečku, ki so mu med obrezovanjem odrezali penis, 220.000 evrov odškodnine

Foto: Arhiv Reporterja

Šestletni deček iz Turčije, ki so mu med ponesrečenim posegom obrezovanja odstranili velik del penisa, bo v skladu z odločitvijo sodišča prejel rekordno odškodnino. Operacijo je sicer deček prestal že pred petimi leti, po dolgotrajni sodni bitki pa naj bi njegova družina sedaj od ministrstva za zdravje dobila dobrih 200.000 evrov.

Ko je bil star le eno leto, so starši dečka odpeljali na množično obrezovanje, ki so ga za otroke iz revnih družin pripravili v mestu Batman na jugovzhodu Turčije. Namesto da bi mu odstranili le kožico, ki prekriva glavico penisa, so mu pomotoma odrezali in odžgali precejšen del penisa, zaradi česar ima po petih letih še vedno rane in potrebuje nego.

Kot so na sodišču povedali dečkovi starši, je obrezovanje izvedel zdravstveni tehnik, ker "pravi" zdravnik sploh ni bil prisoten. Dečka so nato preprosto poslali domov, skupaj z nekaj kremami za opekline in navodilom staršem, da mora počivati, da se bo rana lepo zacelila.

Sodišče v Batmanu je turškemu ministrstvu za zdravje sedaj odredilo, da mora družini dečka plačati odškodnino v višini 600.000 turških lir ali približno 220.000 evrov, kar je rekordno veliko za to državo, poročanje zasebne turške tiskovne agencije Dogan povzema francoska agencija AFP.

A družina, ki ima sicer sedem otrok, ni zadovoljna in še naprej terja več kot dva milijona lir oziroma približno 735.000 evrov odškodnine. Kot trdijo starši, bo deček še naprej potreboval zdravljenje, verjetno v tujini, zato jim pripada več denarja.

V muslimanskih državah je obrezovanje moških običajna praksa, tudi v uradno sicer sekularni Turčiji. A stroške posega si mnoge družine le stežka privoščijo; operacija namreč praviloma stane več sto evrov, praznovanje po njej pa še veliko več. Zato mnogi dečke pošljejo k neusposobljenim "obrezovalcem", ki povrhu vsega uporabljajo še nesterilizirane instrumente, piše AFP.