državna meja Svet24.si

Italija bi prekinila schengenski sporazum s ...

jesenice alge Svet24.si

Madež na Savi Dolinki je naraven pojav

1695633573-dsc09685-1695633263267 Necenzurirano

Predsednico republike zapušča ključni sodelavec

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

marjetka in rudi Njena.si

Poroka na prvi pogled: Rudi in Marjetka, ko ju ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

December in tudi januar prinašata priložnosti za dobra dejanja!

Deli na:
December in tudi januar prinašata priložnosti za dobra dejanja!

Foto: Petrol

V Petrolu bodo ponovno dobrodelni. V decembru 2023 in januarju 2024 zbirajo skupaj s člani Petrol kluba Zlate točke za dober namen. Tokrat bodo pomagali pri ohranjanju biotske pestrosti slovenskih gozdov. Obnoviti želijo do 40 hektarjev gozda, kar je enako velikosti Krakovskega pragozda!

V Petrolu vsako leto svojim članom Petrol kluba omogočijo, da Zlate točke, zbrane v programu zvestobe Petrol klub, donirajo za dober namen. Letos so za ta namen pripravili aktivnost, v partnerstvu z Zavodom za gozdove Slovenije, za povečanje pestrosti rastlinskih in živalskih vrst ter zmanjševanje posledic podnebnih sprememb. Člani Petrol kluba lahko Zlate točke donirajo vse do 31. januarja 2024, v Petrolu pa bodo podarjene Zlate točke spremenili v donacijo v višini do 20.000 € in jo namenili za obnovitev skoraj 40 hektarjev gozda – z več kot 4.000 sadikami redkih manjšinskih vrst, 100 krmilnicami in 300 kg želoda za šoje ter 100 gnezdilnicami za sove.

Na ta način lahko širša skupnost v sodelovanju podpre naravo, saj redke drevesne vrste krepijo odpornost gozda, šoje naravno pogozdujejo hrastove gozdove, sove pa zmanjšujejo število glodavcev v gozdu, ki se prehranjujejo s semeni in mladimi rastlinami so povedali tik pred začetkom akcije, 5. decembra 2023.

Zakaj je biotska raznolikost pomembna?

Ohranjanje biotske raznovrstnosti je naloga sedanjih in prihodnjih generacij. Biotska raznovrstnost je pestrost živih organizmov in ekoloških procesov v našem naravnem okolju in je ključna za uspešno delovanje naravnih sistemov. Podnebne spremembe ogrožajo naravni oziroma gozdni ekosistem, raznolikost rastlinskih in živalskih vrst v njem pa zagotavlja njegovo preživetje v podnebno nestabilnem okolju.

V Petrolu se z različnimi aktivnostmi zavzemajo za to, da bi obvarovali naš ekosistem tudi s skrbjo za biotsko raznolikost na različnih lokacijah.

Zbrane Zlate točke bodo pretvorjene v finančna sredstva, s katerimi bodo v Petrolu, v sodelovanju z Zavodom za gozdove Slovenije, lahko izvedli strokovne projekte, ki bodo v učinkovito prispevali k ohranjanju biotske raznovrstnosti. Med njimi so: sajenje dreves redkih manjšinskih vrst na poškodovanih gozdnih površinah (žled, vetrolom, požar), krmilnice za šoje in gnezdilnice za sove. Šoje naravno pripevajo k pogozdovanju, saj več kot 50 % želodov pri svojem hranjenju raztrosijo po gozdnem območju in tako pomagajo drevesnim sortam, ki imajo omejeno območje naravnega razmnoževanja, k povečanju le tega. Postavitev gnezdilnic za sove pa je predvsem nujna ob ogolelih površinah, oz površinah prizadetih po naravnih ujmah, z namenom zmanjšanja števila malih glodavcev, ki jedo semena ali mlade rastline. Gnezdilnice za naslednje vrste "gozdnih" vrst sov: lesna sova, kozača, koconogi čuk, mali skovik.