ana praznik Svet24.si

Na morju je ves čas jedla samo ostanke

rešilec Svet24.si

V potoku obležal pod mehanizacijo, po pomoč ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Padle maske državotvornosti #kolumna

rigelnikova vila zeljarska pl2 Reporter.si

Odkrili smo kupca prestižne "Rigelnikove" vile: ...

guberac jk Ekipa24.si

Po sledi škandala! Bodo Koprčani sploh igrali ...

Popevka 2022 Odkrito.si

Poglejte, kdo vse bo prepeval na Popevki 2022!

doncic Ekipa24.si

Dončić silovito začel drugo tekmo finala ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Daniel Popović: Bil sem moralni zmagovalec Evrovizije

Deli na:
Daniel Popović: Bil sem moralni zmagovalec Evrovizije

Daniel Popović,avtor legendarne uspešnice Džuli - Foto: Primož Lavre

V dneh tik pred letošnjim tekmovanjem za Pesem Evrovizije smo se pogovarjali z Danielom Popovićem, avtorjem legendarne uspešnice Džuli, s katero je leta 1983 v Münchnu zastopal Jugoslavijo na tem tekmovanju. Džuli je njegov pečat, njegova osebna izkaznica, ki ga je v osemdesetih letih izstrelila med svetovne zvezde. Danes živi precej bolj umirjeno življenje v Sloveniji in še vedno nenehno ustvarja. A njegova zakladnica spominov ter takšnih in drugačnih izkušenj in preizkušenj je zelo bogata.

V intervjuju lahko med drugim preberete, zakaj je Daniel leta 1983 obveljal za moralnega zmagovalca Evrovizije in zakaj je prepričan, da se namešča, kdo bo zmagal.

Spregovori tudi o vlogi, ki jo je v okviru Eurosonga imel Ralph Siegel, producent in skladatelj, ki je napisal komad Ein bisschen Frieden za Nicole, ki je leto prej zmagala.

Spominja se različnih prigod iz časov, ko je bil celo v Nemčiji velika zvezda, saj so o njem pisali celo v Bravu in Popcornu, na Dunaju pa je ob tem, ko ga je na ulici izsledila skupina oboževalcev, morala posredovati celo policija.

Njegov vzpon iz anonimnosti med zvezde so slabo sprejeli tudi nekateri glasbeni kolegi doma, saj je precej nejevolje povzročil že s tem, ko je na Jugoviziji premagal zveneča imena kot so Mišo Kovač, Lepa Brena in Novi fosili.


Pove tudi, kdo vse si je in si še »izposoja« njegove komade in kako so ga leta 1984 v stilu mafijskih filmov poskušali odstraniti z Jugovizije v Skopju, a so pomotoma odpeljali njegovega menedžerja. Ena od njegovih štirih »nepodpisanih« pesmi tega festivala je bila tudi pesem Oh, ne cherie, ki jo je izvajal skupina Randez Vous.

Razkrije tudi, zakaj je prepričan, da so mu na zadnji Jugoviziji leta 1991 »ukradli« zmago in kako ga od devetdesetih let dalje vedno v ozadnju spremlja neka politika.

Brez dlake na jeziku je tudi glede tega, zakaj po razpadu Jugoslavije na Evroviziji ni bilo več dobrih komadov in so vsi veliki avtorji kar naenkrat »nehali pisati« pesmi.

Pa tudi o ljubezni, ki ga je pripeljala v Slovenijo in tem, kako mu nagaja bivša žena, kar vpliva tako na njegovo kariero kot zasebno življenje

VEČ V TISKANI IZDAJI REPORTERJA IN TRAFIKI24