stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1711036296-dsc9299-01-1711036248215 Necenzurirano

Od Žuglja do Žaklja: ko zloraba institucij ...

jansa orban budimpesta cpac Reporter.si

Klavrn zaton Janeza Janše: Hrvat Plenković je ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Danes bo znan dobitnik Jenkove nagrade

Deli na:
Danes bo znan dobitnik Jenkove nagrade

Prešernovo gledališče v Kranju. - Foto: Tourism-Kranj

V Prešernovem gledališču Kranj bodo danes razglasili dobitnico oziroma dobitnika Jenkove nagrade. V ožji izbor za nagrado, ki jo Društvo slovenskih pisateljev podeljuje za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let, so se uvrstile zbirke Nine Dragičević, Sergeja Harlamova, Francija Novaka, Zorana Pevca in Kaje Teržan.

Nina Dragičević se za nagrado poteguje s poemo Ljubav reče greva (Škuc), Harlamov z zbirko Mnogoboj mitologij (Litera), Novak z zbirko Vračanje pogleda (Hiša poezije), Pevec s knjigo Kako postati nihče (LUD Šerpa) in Kaja Teržan z zbirko Krog (Center za slovensko književnost).

O nominirancih za 1000 evrov vredno nagrado je odločala petčlanska komisija, ki ji je predsedovala Barbara Korun. Po njenih besedah se je komisija odločila, da bo v letošnjem izboru dala prednost mlajšim, eksperimentalnim, provokativnim in intelektualno zahtevnejšim pesniškim glasovom. Prav tako se je odločila za raznolikost.

Razglasitev dobitnice oziroma dobitnika Jenkove nagrade bo potekala v sklopu Jenkovih dni, ki so letos še posebej slovesni, saj mineva 150 let od smrti Simon Jenka. Začeli so se prav na obletnico pesnikove smrti, 18. oktobra, s spominskim dogodkom v Prešernovem gaju. V Podreči na Sorškem polju, kjer se je Jenko rodil, pa je bila 20. oktobra spominska slovesnost ob Jenkovem spomeniku.

Drevišnja podelitev Jenkove nagrade v Prešernovem gledališču Kranj bo potekala v sodelovanju z Mestno občino Kranj in tamkajšnjim zavodom za turizem in kulturo. Pred podelitvijo nagrade bodo ob 18. uri v hiši v Kranju, kjer je živel pesnik, tudi uradno odprli Jenkovo sobo, namenjeno ustvarjalno muzejski dejavnosti.

Pri organizaciji dogodkov v sklopov dni, ki bodo potekali do 27. oktobra, sodeluje tudi Kulturno društvo Mavčiče.