palestina Svet24.si

Bo Slovenija med prvimi priznala Palestino?

profimedia-0856756263 Svet24.si

Ukrajina bo v vojsko novačila zapornike

1664388706-21082006-3809c5aa897e1de8855faa79abd1a63c Necenzurirano

Konec stečaja cerkvenega Zvona: izgubljenih 800 ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

jordan cigara Ekipa24.si

Pa to je noro! Neverjetna vila Michaela Jordana, ...

Barron pred nekaj meseci .. Odkrito.si

Barron Trump - Za to je zaslužna slovenska kri!

ekipa ilek stuhec Ekipa24.si

Kaj je narobe? Slovenci bežijo v tujino! Jih doma...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Da se ne bi zamerili Erdoganu v Sarajevu niso podelili naziva častnega meščana Nobelovcu Pamuku

Deli na:
Da se ne bi zamerili Erdoganu v Sarajevu niso podelili naziva častnega meščana Nobelovcu Pamuku

Foto: Wikimeda

Sarajevo je odstopilo od svoje namere, da Nobelovega nagrajenca za literaturo Orhana Pamuka, ki bo spomladi v državo prišel pisat scenarij za film o vojni v BiH, podeli naziv častnega meščana. V BiH naj bi se bali, da nagrada turškemu avtorju, ki je glasni nasprotnik turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana, žali in jezi Turčijo.

Turški avtor mednarodno uveljavljenih Muzej nedolžnosti, Bela trdnjava, Sneg, Istanbul in Črna knjiga, je za častnega meščana Sarajeva predlagala lokalna založba in knjigarna Buybook. Predlog je sprva naletel na soglasno podporo, po vnovičnem glasovanju med občinskimi svetniki pa je bila Pamukova nominacija zavrnjena.

"Razlaga sveta komisije je bila, da Orhan Pamuk ni naredil nič ali skoraj nič za Sarajevo. Nekateri člani vladajoče stranke so ocenili, da nagrada Pamuku lahko ujezi turško vlado. Izkoristili so priložnost za sporočilo Pamuku, in sicer da ni dobrodošel v Sarajevu," je odločitev komentiral vodja založbe in knjigarne Damir Uzunović.

Orhana Pamuka sicer v založbi, kot Uzunovića povzema britanski The Guardian, prepoznavajo kot enega najpomembnejših sodobnih pisateljev ter najbolj branega in slavnega avtorja v BiH. Kot založba, ki skrbi za objavo njegovih del v tej državi, so ga že večkrat povabili na obisk Sarajeva.

Predlog so zavrnili zaradi avtorjevega nasprotovanja politiki turškega predsednika, je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal Samir Fazlić iz opozicijske Naše stranke. Da gre za servilno politiko, je odločitev kritizirala tudi opozicijska SDP. Bošnjaški član predsedstva BiH in vodja vodilne stranke v državi SDA Bakir Izetbegović si je z Erdoganom namreč precej blizu.

Po poročanju hrvaške tiskovne agencije Hina bo častni Sarajevčan namesto Pamuka postal nekdanji hrvaški predsednik Stipe Mesić.