Zvezdana Mlakar 1 Odkrito.si

Zvezdana Mlakar o partnerju: Verjetno sva tudi ...

andrew freund Svet24.si

Našli pogrešanega 5-letnika. V plastiko ovito ...

Svetlobni delavci Petisvet.si

Čigav prihod napoveduje stara prerokba?!

alenka bratusek bobo1 Svet24.si

Je ministrica Alenka Bratušek izsiljevala župana...

6_boštjan Romih z Danom in Lilo Svet24.si

Boštjana Romiha divjanje ni zanimalo

luka šulić Njena.si

Slovenski glasbenik pokazal ženin nosečniški ...

ilka štuhec Njena.si

Ilka Štuhec navdušila v kopalkah in sporočila ...

Magazin

Cvetna nedelja: k blagoslovu bodo nesli butare

Deli na:
Cvetna nedelja: k blagoslovu bodo nesli butare

Znamenje cvetne nedelje so sicer palmove veje!

Kristjani danes obeležujejo cvetno nedeljo, s katero začenjajo neposredno pripravo na veliko noč. Danes bodo po cerkvah med drugim potekali blagoslovi vejic oljk in drugega zelenja, ki ga verniki pogosto povežejo v butare. Papež Frančišek bo zelenje blagoslovil dopoldne na Trgu sv. Petra, kjer bo tudi daroval mašo.

Na cvetno nedeljo se kristjani spominjajo Jezusovega prihoda v Jeruzalem, kjer so ga po zapisih iz Svetega pisma ljudje pozdravljali s palmovimi vejami. Katoličani zato po stari krščanski navadi, ki sega tja v 7. stoletje, teden pred veliko nočjo k blagoslovu prinesejo oljčne veje in drugo zelenje, ki ga najpogosteje povežejo v butare.

Po krščanski simboliki so palmove veje, s katerimi naj bi ljudje ob prihodu v Jeruzalem pozdravljali Jezusa, znamenje zmagoslavja in kraljevanja. Predstavljajo tudi rodovitnost in življenje, oljka pa simbol miru in sprave.

Papež Frančišek bo danes dopoldne na Trgu sv. Petra v Vatikanu blagoslovil palmove in oljčne vejice, daroval bo tudi mašo, ob polnoči bo bodo v Katoliški cerkvi začeli t. i. veliki teden, ki bo vrhunec dosegel z velikonočnim tridnevjem in samo veliko nočjo.

Blagoslovi zelenja bodo potekali tudi po slovenskih cerkvah. Pri slovesnostih bodo sicer prebirali svetopisemske odlomke o Jezusovi zadnji večerji, trpljenju in smrti, ki se jih posamično in bolj poglobljeno spominjajo na veliki četrtek, veliki petek in veliko soboto.

V Evangeličanski cerkvi danes končujejo post, s katerim so se pripravljali na veliko noč. Evangeličani zelenja ne blagoslavljajo, ga pa uporabljajo kot simbol.

Pravoslavni verniki, ki sicer uporabljajo drugačen koledar, bodo cvetno nedeljo obeležili naslednjo nedeljo, samo veliko noč pa 28. aprila.

Loading...