benjamin-netanjahu Svet24.si

Netanjahu: "Jasno hočem povedati, da bomo sami ...

Johnny Deep Svet24.si

Johnny Depp na britanski premieri presenetil z ...

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

ruska propaganda rusija Reporter.si

Na spletnem portalu RTV Slovenija Putinovih trolov...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Čeferin: Ljudje mislijo, da hodim na NZS in jim šepetam neke nasvete

Deli na:
Čeferin: Ljudje mislijo, da hodim na NZS in jim šepetam neke nasvete

Aleksander Čeferin - Foto: M24.si

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je na konferenci Sporto v Portorožu nekaj besed namenil tudi slovenski reprezentanci, ki je končala novoustanovljeno ligo narodov z izpadom v najnižji rang. Dejal je, da je kljub temu optimist za prihodnost. Poudaril pa je, da naslednja liga narodov verjetno ne bo kvalifikacijska za SP.

"Težko komentiram reprezentanco. Imeli smo veliko težav, poškodovanih igralcev in drugih stvari, ki lahko prizadenejo takšno reprezentanco, kot je naša. Sem pa optimist glede prihodnosti. Vsak tak rezultat je sicer zamujena priložnost, a hkrati priložnost, da greš naprej," je dejal Čeferin in zavrnil, da deli kakršne koli nasvete Nogometni zvezi Slovenije oziroma da vpliva nanjo.

"Niti ne morem niti ne želim vplivati. Ljudje, ki nimajo sami predstave, kaj je to Uefa, mislijo, da hodim na NZS in jim šepetam neke nasvete. S takimi ljudmi je brezpredmetno polemizirati. Sem navijač slovenske reprezentance. Predsednik Uefe lahko vpliva, da je vse korektno, ampak vse drugo je stvar NZS. Oni odločajo in so odgovorni, kaj se bo zgodilo. Prepričan pa sem, da bo šlo na bolje," meni Čeferin.

Še enkrat več je povedal, da je bila premierna izvedba lige narodov zelo uspešna. "Dosegla je bistveno večji uspeh, kot smo sprva mislili. Je super uspešno tekmovanje, ko se bo prijelo še kot 'brand', bo samo še bolje," je Čeferin povedal o ligi narodov in že v razpravi v šali dodal, da so bili z njo zadovoljni praktično vsi, le Slovenci ne.

Na vprašanje, kako pa bo z naslednjo izvedbo, ki bo sovpadala s kvalifikacijskim ciklom za SP 2022, pa je odvrnil: "Verjetno tista liga narodov ne bo kvalifikacijska za SP."


Po njegovem ima torej ta liga narodov široko podporo. Takšno ima očitno tudi sam na Uefi, saj je edini kandidat za nov predsedniški mandat. Pojasnil je, da je Uefo dodobra spoznal in jo označil kot dobro, transparentno organizacijo. "Pa ni takšna le zaradi mene oziroma od takrat, ko sem jaz prišel," pravi Čeferin, ki je izpostavil tudi dve stvari za naslednje mandatno obdobje.

"Zame je zelo pomembno, da je evropski nogomet enoten. Tudi največje klub smo pridobili na svojo stran. Vsi se strinjamo, da nobeno zaprto tekmovanje ne pride v poštev. Evropski nogomet tudi v prihodnje ne bo naprodaj, nismo ga niti upravičeni prodati, saj smo samo izvoljeni predstavniki nogometa," je o enem področju dejal prvi mož Uefe, o drugem pa dodal: "Druga stvar pa je večni problem razlik med klubi. Te bodo vedno, ne delamo si utvar, da bi denimo Crvena zvezda postala zmagovalec lige prvakov v naslednji sezoni. A hkrati moramo delati vsaj na tem, da vsaj malo zmanjšamo to razliko, da zvišamo solidarnostna sredstva tistim, ki se slabše razvijajo."

Poudaril je, da je, ko imaš podporo vseh 55 članic, lažje delati in lahko elegantno vodiš takšno organizacijo. Ta bo v prihodnji sezoni v ligi prvakov uvedla tehnologijo VAR, nekaj je možnosti, da bi jo uporabili že v tej sezoni. Kot je pojasnil Čeferin, pa še ni dobil poročila Uefinih strokovnjakov glede VAR, te bo dobil na zasedanju v Dublinu prihodnji teden in bo takrat več znanega. Je pa dodal, da je VAR na letošnjem svetovnem prvenstvu v Rusiji deloval kar dobro.

"Bilo je pa nekaj kontroverznih situacij. Na tem delajo naši strokovnjaki. Za razliko od Mednarodne nogometne zveze moramo mi VAR in vsa pravila, povezana z njim, predstaviti navijačem, igralcem, trenerjem, klubom. Sistem mora biti jasen. Pravila morajo biti zelo jasna. VAR je dober, če se ga pametno uporablja," pravi Slovenec na čelu Uefe in dodaja, da ko bo Uefa uvedla VAR, potem ne bo več sodnika za golom.

O domnevnih napetostih s Fifo pa je dejal, da jih ni. "Nismo opozicija. se pogovarjamo, komuniciramo. Imamo super odnose s Fifo. Ampak nisem bil izvoljen za dobre odnose s Fifo, temveč da zastopam evropski nogomet v celoti," je še povedal Čeferin.